800 anys del primer pessebre

Enguany, l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa commemora el 800 aniversari del primer pessebre amb la instal·lació 800 Nadals de tradició. Pessebre a la ciutat d’Olot. L’obra és de David López i pretén commemorar els 800 anys de la primera representació del pessebre. Per aquesta ocasió, l’entitat ha preparat un muntatge central a l’exposició de pessebres del claustre de l’Hospici que transportarà el visitant en el moment en què, l’any 1223, Sant Francesc d’Assís va gestar una de les nostres tradicions: la representació del pessebre, que ens mostra el naixement de Jesús. El Pati de l’Hospici acollirà aquest pessebre tan especial que transmetrà el batec de la vida del primer pessebre.

Aquesta commemoració comptarà a més amb altres activitats complementàries organitzades també per l’entitat: el pregó de la Mostra de Pessebres, que se centrarà en la petjada de Francesc d’Assís a Olot, el plafó artístic dedicat al Sant que es podrà veure al Museu Parroquial de Sant Esteve i la pujada a l’Ermita de Sant Francesc per celebrar-hi diversos actes durant la Festa del Patró dels Pessebres. Finalment, la festa final de l’Agrupació se celebrarà en honor al Sant.

Al Claustre de l’Hospici també s’hi podrà veure una selecció de diorames d’artistes locals feta per l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa. Aquest any, comptarem amb la presència especial de diorames de Culture en Tet, Santoniers de la Catalunya del Nord i, com a artista convidat, Joaquim Prats Comamala, que exposarà un pessebre “infinit” en el qual, gràcies a un joc de miralls, l’espectador podrà anar-hi descobrint racons i figures amagades, combinant així tradició i modernitat.

En aquesta edició, es comptarà amb peces dels pessebristes d’El Soler, de Barcarés i dels Banys d’Arles, així com amb les propostes pròpies de l’Agrupació, que reuneixen una vintena de diorames, muntatges de gran format i que beuen de noves tendències i tecnologies, i l’homenatge i record a mossèn Lluís Solà, Oriol Portas i Antònia Traité.

 

Cent caganers amagats al Museu dels Sants

Després de l’èxit de l’any passat, el Museu dels Sants es torna a posar en l’esperit més festiu i juganer de les Festes i repeteix la iniciativa No la caguis!, estrenada l’any passat. Es tracta d’una activitat que proposa un joc als visitants: buscar els cent caganers que hi ha amagats per tot el Museu. Els participants que aconsegueixin trobar-los tots entraran en el sorteig de deu caganers de l’empresa caganer.com. L’activitat és gratuïta, està pensada per als més petits i s’hi podrà participar des del 3 de desembre fins al 7 de gener de 2024.

Per altra banda, dins el Museu hi haurà un parell d’instal·lacions. A la primera planta hi trobarem l’Espai Ramon Amadeu (1745 – 1821), on s’hi exposaran les peces d’aquest escultor, un referent català en el món de les figures de pessebre. Al segon pis s’hi podran veure les figures de pessebre de la col·lecció Renart, un conjunt de peces històriques i de diferents procedències.

 

La ciutat plena de pessebres

A més de l’Hospici i del Museu dels Sants, altres indrets de la ciutat també acolliran pessebres.

El Claustre del Carme, al carrer d’Antoni Soler, hi trobarem la instal·lació Hem atrapat una estrella, que omplirà l’espai de llum per acompanyar-nos durant els dies de Nadal. La mostra ha estat realitzada per l’Escola d’Art d’Olot, alumnes de segon curs del Cicle formatiu de Grau Superior de Decoració i de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Escultura Aplicada a l’Espectacle. Els creadors han volgut atrapar una estrella sobre un cel blau perquè el visitant la pugui contemplar i s’encomani de l’esperit festiu de les festes.

Finalment, Can Trincheria també es vesteix de Nadal. A l’entrada hi podrem veure dos pessebres tradicionals robotitzats de Lluís Badosa, una instal·lació amb paisatges nadalencs i figures en moviment. Al primer pis hi haurà el pessebre monumental de Can Trincheria, una peça d’art popular en forma d’espectacle visual que interpreta el Nadal i recrea tot un univers.

A banda d’aquestes quatre seus, es podran trobar altres pessebres i treballs nadalencs a altres llocs de la ciutat. Als finestrals de la Biblioteca Marià Vayreda que donen al carrer de Sant Esteva hi trobarem L’efecte papallona dels llibres d’hivern, un conjunt de treballs nadalencs de les alumnes de l’aula de ceràmica de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot.

A la Galeria L’Àmbit Espai d’Art s’hi prepararà Un món dins un pessebre, un seguit de meravelles en miniatura del pessebrista Josep Mercè i que es podran visitar del 2 de desembre al 6 de gener. A la Capella de Sant Ferriol i organitzat per l’Associació de Veïns de Sant Ferriol, hi trobarem sota el títol Nadal a pagès un pessebre fet per Lluís Badosa i Eric Badosa. Al Santuari de la Mare de Déu del Tura hi haurà el pessebre tradicional amb figures dels Museus d’Olot i, finalment, a l’Ermita de Sant Francesc, hi trobarem el pessebre fet per INTEGRA, l’Associació per a la Integració de Col·lectius en Risc.