Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Comencen els treballs per a la col·locació de les imatges de la façana de Sant Esteve

Amb la voluntat de recuperar el patrimoni artístic de la façana de l’església, l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del santuari del Tura d’Olot ha tirat endavant aquesta iniciativa que permetrà recuperar les figures de Santa Sabina, Sant Esteve i Sant Valentí. La previsió és que la setmana que ve comencin els treballs d’instal·lació de la primera escultura mentre es continua la campanya de recollida de fons per a l’elaboració de les dues restants.

28 de juny de 2024


L’església de Sant Esteve d’Olot, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya des del 1993, va ser construïda entre el 1750 i el 1763. La façana monumental que es pot veure en l’actualitat es va acabar d’aixecar durant la darrera dècada del segle XVIII de la mà dels artistes Ildefons Diví i Francesc Barilli, encarregats de crear les imatges dels tres sants de dos metres d’alçada, pedra picada i d’estil classicista que ocupaven la part principal de la façana fins al segle XX.

Aquest monument neoclàssic; d’una sola nau i planta rectangular, va patir greus destrosses durant la Guerra Civil. En concret, les tres imatges de Santa Sabina, Sant Esteve i Sant Valentí així com la creu de la part superior de la façana van ser enderrocades i destrossades el juliol de 1936. De les tres figures principals només se’n va poder recuperar els caps i petits fragments que es van conservar a l’antic Museu Parroquial. L’antiga creu daurada es va poder reinstal·lar per una altra de similar de pedra el 1955, gràcies al treball que va impulsar la mateixa parròquia. No obstant això, les tres fornícules de la façana han quedat buides durant tots aquests anys, ja que l’actuació es va anar posposant per poder resposta a necessitats més urgents com la reconstrucció de la teulada i del campanar del santuari de la Mare de Déu del Tura, les intervencions de l’interior de l’edifici o la consolidació de Sant Esteve que es va portar a terme a l’any 2020.

Arran la finalització de la neteja de la façana d’ara fa 4 anys, es va poder iniciar la campanya per a la restitució de les tres imatges. L’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari de la Mare de Déu del Tura va encarregar-se d’impulsar aquesta iniciativa a través de la recollida de donatius que ha permès construir una de les tres figures.

 

Sant Esteve, el primer a retornar a la façana de l’església

El projecte de restitució de les imatges ha tirat endavant gràcies al treball d’una comissió formada per representants de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura, membres de la parròquia, de la delegació de Patrimoni del Bisbat de Girona, del Museu Comarcal de la Garrotxa, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a més d’historiadors i arquitectes que hi ha donat suport.

Un document que disposa d’una extensa anàlisi d’investigació històrica, arquitectònica, fotogràfica i a nivell cultural, i que ha permès determinar que era impossible reproduir les figures originals. Per això, seguint les indicacions dels experts, s’ha apostat per recuperar-les a través de rèpliques d’artistes locals que disposessin d’una trajectòria professional reputada i que haguessin treballat anteriorment amb l’art figuratiu.

Seguint aquests criteris, es va determinar que cada figura es realitzaria a partir de les imatges o motlles realitzats per escultors locals desapareguts. En aquests sentit, la imatge de Sant Esteve parteix de l’escultura de fang i en miniatura de l’artista Joan Ferrés Curós; la copatrona d’Olot, Santa Sabina a partir d’un motlle original de Manel Trayter Figueres; mentre que l’escultura de Sant Valentí sorgirà de resultes de l’obra de Modest Fluvià. Totes elles s’assimilen a les figures originals tant pel que fa a la forma, volum, color i mides; i estaran fetes de pedra artificial i sintètica, per a una major perdurabilitat i adaptabilitat.

L’escultura de Sant Esteve -realitzada al taller d’imatgeria religiosa de l’Art Cristià d’Olot- serà la primera que s’instal·larà a la façana del temple. Fa 3 metres, pesa 220 quilos i està feta de fibra de vidra amb una estructura d’acer armat. La setmana que ve, del 2 al 5 de juliol, es preveu que es portin a terme els treballs amb la neteja del suport de pedra, la instal·lació dels punts de suport, subjecció, col·locació i ancoratges.

Amb aquesta actuació es dona resposta a una reivindicació de recuperació de la memòria històrica de la ciutat. La campanya de recollida de fons impulsada per l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del santuari del Tura d’Olot ha permès recollir fins ara 14.648 euros i realitzar la primera de les tres escultures. Ara es fa una crida ciutadana a entitats, particulars i empreses que vulguin col·laborar en aquesta iniciativa per tal de fer possible les altres dues imatges. Es pot fer un donatiu al compte corrent que s’ha habilitat o bé assistint als actes que es van organitzant amb aquesta finalitat. Alhora, des de l’Associació de Comerciants d’Olot es té previst poder donar-hi suport facilitant la recollida de donatius a través de les botigues i negocis de l’entitat. A part, aquest divendres 28 de juny a les 11 h del matí, Sant Esteve acollirà un concert de l’Associació Unió de Corals de la Gent Gran de Badalona i s’estan preparant noves accions i activitats.

 

 

  • S_1_
  • S_3_
  • S_5_
  • S_2_

    + 1

  • 0000006139_ACGAX_Fons Francesc Jaume Coll (Mestres)
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat