La programació de tardor 2024 ve carregada de propostes escèniques de qualitat com Le congrés ne marche pas de La Calòrica, el nou díptic de La Conquesta del Pol Sud o els espectacles de circ Glatir i Nanuq, de la companyia olotina Cia Voel.
22 de setembre de 2024
| A més de les actuacions musicals de Guillem Gisbert i Joan Dausà, també veurem el duet gallec Caamaño & Ameixeiras, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya i tres propostes en el marc de Jazz Olot.
Arrenca una nova temporada cultural a Olot amb noves propostes teatrals, musicals, literàries i museístiques variades i de qualitat. Aquesta tardor vindrà marcada per obres d’investigació escènica, peces que ens faran recuperar la tradició i les arrels, així com propostes immersives i experimentals per aquells més atrevits.
La comèdia de La Calòrica Le congrés ne marche pas és una de les propostes d’arts escèniques destacades. També es dedicarà un univers a la companyia La Conquesta del Pol Suc que presenta dos espectacles
UNA TARDOR AMB CIRC, TECNOLOGIA, HISTÒRIA I CULTURES DEL MÓN
L’univers d’aquesta tardor estarà dedicat a La Conquesta del Pol Sud, una companyia de teatre fundada el 2010 i que aposta per una mirada a l’encreuament cultural. Amb les seves peces Guardianes del corazón de la tierra i Imperi. La nova ruta de la seda descobrirem la Xina i l’Amazònia de la mà d’aquests creadors que ja van mostrar a Olot la seva anterior trilogia.
També tindrem dues produccions de circ de gran format. Per una banda Glatir arribarà el 6 d’octubre a Olot de la mà del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9barris, un espectacle on podrem veure artistes de perxa xinesa, trapezi fix i trapezi Washington, entre d’altres. Per altra banda, també rebrem la Cia. Voël, amb el creador de circ garrotxí Jordi Serra Valeri, i el seu espectacle Nanuq, una peça hivernal que relata la història d’una amistat que va més enllà dels prejudicis.
Per Tots Sants s’oferirà la Nit Bruixa amb El valor de res de la Companyia Pagans, un espectacle en forma de trobada ritual, amb un llibre màgic i un cercle de bruixes, que es complementarà amb el concert de Caamaño & Ameixeiras, farcit d’encanteris de meigas gallegues.
El 10 d’octubre es donarà visibilitat al Dia de la Salut Mental amb la projecció del documental Bailar la locura, de Marta Espar i Maiol Virgili Llabina, un film que parteix de la pregunta “Què és la bogeria? Es pot ballar?”. La projecció anirà seguida de l’espectacle de dansa J-AhO! II d’Amaiur Luluaga, que ens farà reflexionar sobre els límits del seny i la bogeria.
Finalment, dos espectacles del festival ElPetit també s’inclouran en la programació d’Olot Cultura: La fabulosa història de Basarkus de la companyia Lamento, i teNir d’A K Entrepôt.
DOS GRANS CANTAUTORS I UN RETORN A LA TRADICIÓ
Protagonitzaran la tardor musical dos grans noms de l’escena catalana. Després de quinze anys ininterromputs de pop, Guillem Gisbert, la cara visible de Manel, vindrà a Olot a presentar el seu primer treball en solitari titulat ‘Balla la masurca!’ el divendres 22 de novembre. Joan Dausà, per la seva banda, presentarà un concert de Nadal per donar la benvinguda a l’any nou amb una actuació en un format exclusiu de piano i veu.
La programació musical també inclou propostes que retornen a la tradició i als orígens. Per una banda, el duet Caamaño & Ameixeiras, una de les grans revelacions dins de la nova música tradicional gallega, ens oferirà un espectacle que recull el saber popular, els conjurs i les pocions de les meigas gallegues amb la sonoritat del violí i l’acordió cromàtic. Per altra banda, l’itinerari ‘Passeig sonor. Allò que no s’escriu’ convidarà a l’espectador a un passeig per les obres del cançoner popular de la mà d’artistes actuals. L’activitat serà un itinerari lliure accessible des del 18 d’octubre i permetrà fer un recorregut per la memòria col·lectiva. Finalment, ens visitarà l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, formada per trenta-quatre joves músics, amb un concert que explorarà la riquesa antropològica, ecològica i artística de la transhumància dels Pirineus.
Es reprendrà un any més el cicle Jazz Olot. Acollirem a Pablo Martín Trio, una proposta nascuda a Barcelona amb un directe fresc, elegant i energètic; el trio austríac Other:M:other, que fusiona sons acústics i electrònics; i Marco Mezquida amb el seu ‘Tornado’, un viatge sonor que ens evocarà a la força natural d’un tornado amb un trio de jazz.
EXPOSICIONS ALS MUSEUS D’OLOT
Dues grans exposicions ja inaugurades aquest passat agost al Museu de la Garrotxa ens acompanyaran els darrers mesos de 2024 a Olot.
Sota el títol “Derbis, tecno i rock and roll”, l’exposició proposa al visitant un viatge emocional pels locals i la música de la festa nocturna olotina des de finals dels anys vuitanta fins a principis de l’any 2000. La mostra recull fotografies, vídeos, pòsters, plànols i documents sonors de l’època.
Com a activitats complementàries a l’exposició, el dissabte 19 d’octubre es farà una xerrada amb propietaris de bars i altres protagonistes de les nits de l’època, i el divendres 15 de novembre s’organitzarà una taula rodona per reflexionar sobre com se surt avui.
Per altra banda, fins al 12 de gener es podrà visitar “Temps” de Rice, o Eduard Sacrest Soy (Olot, 1993), artista visual i muralista amb una obra marcada per les intervencions a l’espai públic. Rice ens presenta un recull de les seves obres més destacades dels darrers deu anys. El visitant es trobarà amb una obra que transita la pintura mural i la performance, presentada de manera propera i poètica als carrers de diferents ciutats.
A banda d’una visita guiada el 26 d’octubre i d’una conversa amb l’artista el 16 de novembre, el dissabte 19 d’octubre, amb motiu de la Fira de Sant Lluc, es crearà un mural participatiu a la Plaça Clarà.
DOS RECITALS POÈTICS I CLUBS DE LECTURA LA BIBLIOTECA
L’escriptor Alejandro Palomas visitarà la Biblioteca Marià Vayreda amb Dicen las madres, un recital de poemes i confessions íntimes, a través dels quals l’autor compartirà amb el públic els seus propis poemes i buscarà en les paraules consol per al seu dolor. Per altra banda, Mercè Pons i Lu Rois oferiran No em preguntis, amor, per què t’estimo, un recital que ens endinsarà en l’emotiu univers de Rosa Leveroni.
A més, la Biblioteca organitzarà els habituals clubs de lectura per a adults, les hores del conte i les sessions gratuïtes de CineXic els divendres a la tarda per a infants.
LES PROPOSTES MÉS ATREVIDES I PER A JOVES
Una novetat d’aquesat tardor és la proposta Sota 30º. Un espectacle, un toc, un concert del dissabte 16 de novembre, un vespre cultural a la Sala El Torín destinat a joves de menys de trenta anys.
L’entrada val 7 euros i inclou l’espectacle i el concert. A les 19 h, la vetllada començarà amb Sí sí sí de Teatre de l’Aurora, una peça teatral que parla sense embuts del desig i el consentiment des de la llibertat de cadascú. Després d’un toc i una mica de conversa, començarà el concert de Vichy Flock, un trio de rap poc convencional que oferirà un espectacle carregat d’energia, molt ballable i amb un missatge crític propi del hip-hop.
VENDA D’ENTRADES A PARTIR DEL 23 DE SETEMBRE
La venda d’entrades al públic general s’obrirà el dilluns 23 de setembre a les 18 h.
A partir del 16 de setembre es posa a la venda el Paquet Butaca, un abonament que inclou els principals espectacles d’arts escèniques que es fan al Teatre durant la tardor a un preu molt ajustat.
Els membres de la Societat Anònima podran comprar les seves entrades en venda preferent (a partir del 19 de setembre a les 18 h) i gaudiran d’un mínim d’un 25% de descompte en el preu dels espectacles organitzats per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot. Qui ho desitgi ja est pot fer de la Societat Anònima per la temporada 2024-2025 a olotcultura.cat.