Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El SEM surt al carrer per ensenyar a la ciutadania la reanimació cardiopulmonar

Aquest dimecres 16 d’octubre es commemora el Dia Mundial de l’Aturada Cardiorespiratòria. Durant l'any 2023, el SEM va atendre al voltant de 700 aturades cardíaques a Catalunya. En aquests incidents, només el 40% dels casos van rebre suport vital previ per part de testimonis.

16 d'octubre de 2024


Al llarg del 2023, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va atendre al voltant de 2.700 aturades cardíaques a Catalunya. Les dades revelen un aspecte fonamental: només en el 40% d'aquests casos es va fer suport vital previ per part de testimonis i només un 30% del total va arribar a l’hospital amb vida.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aturada Cardiorespiratòria (ACR), que se celebra avui, professionals del SEM s’han desplaçat a 13 municipis de Catalunya per instruir a la ciutadania en maniobres de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) tals com: Amposta, Badalona, Barcelona, Cubelles; Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, La Pobla de Segur, Lleida, Martorell, Tarragona, Puigcerdà, Vic i Olot.

Els assistents a les diferents localitats han pogut participar posar en pràctica els coneixements adquirits al ritme de la cançó Stayin’ Alive dels Bee Gees.

 

Dades per Regions Sanitàries

Segons el Registre d’Aturades Cardíaques i Mort Sobtada de Catalunya (RAIMCAT 2022), la Regió Sanitària de Metro Nord va registrar 573 casos, amb un 41% de suport vital previ. A Barcelona Ciutat, es van documentar 502 casos, amb un 37% de suport vital previ. A la Metro Sud, es van comptabilitzar 497 casos, també amb un 37% de suport vital previ.

A la regió de Girona, es van reportar 398 casos, amb un 41% que van rebre suport vital previ. Pel que fa a la regió sanitària del Camp de Tarragona, aquesta va registrar 282 casos, amb un 39% de suport vital previ. Catalunya Central i Lleida van tenir el percentatge més alt de suport vital previ, amb 42% en ambdues regions, i van registrar 187 casos i 136 casos, respectivament.

A la Regió de Terres de l'Ebre es van registrar 74 casos, amb un 37% de suport vital previ, mentre que a l’Alt Pirineu i Aran es van comptabilitzar 54 casos, amb un 38% de suport vital previ.

En l’última dècada no hi ha hagut ni cap augment ni cap decrement significatiu en la supervivència de les persones afectades. Un 30% arriben a l’hospital amb vida, però només un 9% del total reben l’alta amb bon resultat neurològic. Per tant, cal revertir aquestes dades i millorar el suport vital de testimonis, perquè cada minut que passa sense que es faci RCP disminueixen un 10% les possibilitats de supervivència de la persona. Per això, és fonamental iniciar les maniobres de reanimació abans de l’arribada del SEM, ja que els primers minuts són decisius

El Dr. Jorge Morales, director mèdic del SEM, destaca la rellevància d’actuar amb celeritat: “En el moment en què ocorre una aturada cardiorespiratòria, és essencial que els presents iniciïn de forma immediata les tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP). Cada minut és crucial, i si no es realitza cap acció, les opcions de recuperació disminueixen.” A més, Morales ressalta que cal trucar al 112 a l’inici, ja que un cop es fa la trucada els ciutadans rebran suport sanitari telefònic fins que arribi l’ambulància, garantint així que no estiguin desassistits durant aquesta fase tan decisiva.

 

Com es produeix una aturada cardíaca?

Tot i que l'aturada cardíaca sovint esdevé de forma sobtada i pot afectar persones sense cap cardiopatia prèvia, la principal causa de la mort sobtada cardíaca és la malaltia coronària, seguida per les cardiomiopaties. Contràriament a la creença que aquestes aturades són principalment degudes a malalties genètiques o hereditàries, només un 5% dels casos tenen aquesta causa. Aquest petit percentatge de casos genètics sol implicar defectes que afecten l'activitat elèctrica del cor, provocant arítmies fatals que es poden transmetre de generació en generació dins d'una família.

Si l’afectat no és atès amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi, si les persones que presencien l’aturada són capaces de realitzar maniobres de ressuscitació, les possibilitats de supervivència de l’afectat augmenten entre 2 i 3 vegades.

D’acord amb les Guies de l’European Resuscitation Council, el SEM ha potenciat el Suport a l’ACR mitjançant l’establiment d’un protocol de suport telefònic, on un cop rebuda l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), i mentre el recurs enviat està en camí, un metge o infermera va indicant a la persona que ha donat l’alerta com ha de fer les maniobres de reanimació fins a l’arribada de l’ambulància.

 

 

  • R_5_
  • R_10_
  • R_3_
  • R_4_

    + 7

  • R_6_
  • R_11_
  • R_1_
  • R_2_
  • R_12_
  • R_6 (2)_
  • R_14
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat