La proclamació d’Olot, capital de la Sardana 2025 ha aplegat centenars de persones i ha comptat amb la inauguració del Monument a la Sardana de Rosa Serra, l’estrena de la sardana ‘Olot, Capital de la Sardana’ de Pau Vila amb la Cobla La Principal d’Olot i el festival de proclamació de La Quarta Paret amb la col·laboració de la faràndula de diferents barris, l’Esbart Olot i Marc Andurell.
15 de març de 2025
| Fins al març de 2026, la ciutat acollirà més de 80 activitats tals com ballades, audicions, xerrades, aplecs, tallers i espectacles relacionats amb la sardana.
Olot estrena la capitalitat de la Sardana. Després de rebre la bandera i títol de mans de Manresa, aquest dissabte 15 de març de 2025, la ciutat ha estrenat oficialment el títol de Capital de la Sardana amb una jornada repleta d’activitat.
Des de primera hora del matí, centenars de persones han participat a la inauguració del Monument a la Sardana de l’artista Rosa Serra situat a l’entrada del Parc Nou. El monument es troba situat al principal accés a aquest pulmó verd de la ciutat i ha comptat amb una ballada de sardanes a càrrec de La Cobla La Principal d’Olot.
Posteriorment, la Cobla Principal de Banyoles ha estat l’encarregada de posar música a una ballada que, arran la pluja, s’ha hagut de traslladar a El Torín. El mateix espai que també ha acollit l’acte institucional d’estrena de la capitalitat amb el pregó d’Anna Navarro i Descals, empresària tecnològica olotina reconeguda el 2020 com la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight i la més admirada l’any 2021 per CIO Look.
Creu de Sant Jordi el 2021, Anna Navarro ha dirigit unes paraules als més de 300 persones que han seguit l’acte tot destacant la importància del títol i com Olot “marcaria el batec del món sardanista” durant aquest any.
Una estrena que també ha comptat amb una música inèdita: la presentació de la nova sardana ‘Olot, Capital de la Sardana’, obre de Pau Vila amb la Cobla La Principal d’Olot. “Després dels bons resultats de la capitalitat de Manresa estem molt contents de continuar aquest projecte amb la ciutat d’Olot pel seu lligam amb el món de la sardana i la voluntat que ha mostrat de lluir la insígnia de la Capitalitat amb els més de 80 actes programats”, ha assenyalat el president de Som Sardana, Xavier Tresserras.
Per la seva banda, el membre de la Junta de SomSardana, Victor Sallés, ha posat en relleu la importància del títol: “ Olot Capital de la Sardana és un projecte engrescador que barreja la tradició sardanista de la Garrotxa amb l’esperit innovador i de treball en equip que els moments actuals ens demanen". “Capital de la Garrotxa, de l’àmbit cultural i, ara, capital de la sardana”, ha afegit l’alcalde d’Olot, Agustí Arbós qui ha posat de manifest el gran teixit associatiu que disposa la ciutat així com el lligam amb la cultura popular catalana. Arbós ha agraït a les tres entitats sardanistes (Agrupació Sardanista Olot, Flor de Fajol i Agrupació Sardanista de la Garrotxa) “l’impuls a aquesta candidatura que ens converteix en la capital de la sardana durant tot aquest proper any”.
Tot seguit, s’ha descobert la Placa de la Capitalitat que durant tot l’any estarà instal·lada davant la façana de l’Ajuntament d’Olot i, seguidament, la faràndula ha acompanyat en cercavila fins davant del Consistori. Una trobada que no s’han volgut perdre les figures de diferents barris d’Olot, així com el pubillatge i que ha estat protagonitzada per les cobles Principal de Banyoles i La Principal d’Olot.
Per posar punt final a aquesta jornada festiva inaugural, la Sala El Torín ha acollit el Festival de la Proclamació, un espectacle de La Quarta Paret que, a més de la faràndula, ha comptat amb la participació de l’Esbart Olot, Marc Andurell i la Cobla La Principal d’Olot.
D’aquesta manera tan activa i col·laborativa, la ciutat ha celebrat el títol de la capitalitat i ha donat el tret de sortida als més de 80 actes que fins al març de 2026 es portaran a terme a Olot. En concret, la ciutat ha previst ballades, audicions, xerrades, aplecs, tallers i espectacles, entre molts altres, convertint-se en el punt de trobada del món sardanista.
Olot, punt de trobada del món sardanista
De la programació d’aquest any en destaquen diversos actes. D’una banda, el 24 de maig, hi haurà la Trobada Sardanista al Parc Nou i al Pavelló Firal organitzada per Som Sardana.
Per la seva banda, l’Associació Sardanista d’Olot organitzarà el 62è Aplec de la Sardana el 13 de juliol i la Diada Sardanista del 5 d’octubre, dues jornades que s’allargaran tot el dia i que comptaran amb un dinar de germanor i ballades. Per Corpus la sardana també serà protagonista i durant els caps de setmana d’estiu també prendrà els carrers d’Olot amb les gresques i ballades al Firal i el Sardagost, unes activitats organitzades per l’Associació Sardanista de la Garrotxa, l’Agrupació Sardanista d’Olot i les associacions de veïns dels barris d’Olot.
Durant les Festes del Tura del proper setembre, les sardanes també hi seran ben presents. A més de la tradicional ballada de la sardana “Adeu, vila d’Olot” amb la companyia dels Gegants, el diumenge 7 tindrà lloc el Concurs de Colles a la Plaça de Braus, entre d’altres activitats.
De cares a la tardor, el 15 de novembre se celebrarà la Gala de lliurament dels Premis Capital de la Sardana i de les Medalles al Mèrit 2025, organitzada per SomSardana; i el 29 de novembre tindrem la Final del Campionat de Punts Lliures organitzat per la Unió de Colles Sardanistes. Flor de Fajol, per la seva banda, organitzarà el Concert de Santa Cecília del 21 de novembre i el Concurs individual de Sardana Revessa el febrer de 2026 amb la Cobla Ciutat de Girona, entre altres activitats.
A més de les tradicionals ballades de sardanes, la programació també inclou activitats d’altres àmbits amb la voluntat de fer arribar aquesta dansa típica catalana a tota la ciutadania i a tots els àmbits.
Per això, l’11 d’abril Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi oferiran un concert al Teatre Principal. El 10 de maig, El Til·ler organitza una xerrada divulgativa del món de la sardana a càrrec d’Anaïs Falcó acompanyada d’un taller. De juliol a setembre, es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa l’exposició “La sardana als fons de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa”. La Biblioteca Marià Vayreda també se suma a la programació amb l’hora del conte del dilluns 6 d’octubre “A l’Aplec de les Onades, les sardines ballen sardanes” a càrrec de Dolors Arqué.
La cloenda de la Capitalitat de la Sardana es preveu pel 14 de març de 2026 amb la participació de la Cobla La Principal de la Bisbal i una programació especial. Es pot consultar tota la programació d’Olot, Capital de la Sardana es pot consultar aquí.
La capital de la Sardana
Per segona vegada a la història, Olot és Capital de la Sardana. La ciutat té un gran llegat sardanista, amb tres entitats dedicades a la promoció d’aquesta tradició —l’Agrupació Sardanista d’Olot, l’Agrupació Sardanista de la Garrotxa i l’Associació Cultural i Sardanista Flor de Fajol—, i custodia el document més antic en què apareix la paraula sardana.
La programació d’Olot, Capital de la Sardana 2025 l’impulsa l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot amb la participació de les diferents entitats i associacions de la ciutat. La Confederació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra Ballet Popular són les entitats encarregades d’impulsar i organitzar la capitalitat de la Sardana, una iniciativa que va néixer el 2013.