Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Olot avança en la regeneració del Nucli Antic: del compromís amb el centre a la Llei de Barris

Unes 525 persones han passat per l’Espai Cooperatiu del Nucli Antic i s’han realitzat 314 atencions en 8 mesos de funcionament. Aquest mes de març es compleix un any de la presentació del Projecte de Regeneració que lidera l’arquitecta Itziar González. Mentre s’avança en la redacció del projecte que Olot presentarà a la convocatòria del Pla de Barris de la Generalitat, aquest dijous ja es porta a aprovació del Ple de l’Ajuntament d’Olot el Pla Especial d’Usos i Activitats del Nucli Antic.

17 de març de 2025


L’Ajuntament d’Olot portarà al Ple d’aquest dijous l’aprovació inicial del Pla Especial Urbanístic d’Usos i Activitats del Nucli Antic, una eina clau per impulsar un teixit econòmic divers, equilibrat i adaptat a les necessitats del barri.

El document analitza una superfície total de 14’31 ha, delimitades al nord per les edificacions que afronten al carrer Esgleiers i el carrer de Sant Bernat; a l’est a la Ronda de Sant Bernat, al carrer de l’Escultor Llimona i la Plaça del Palau; al sud al carrer del Bisbe Lorenzana i a l’oest  al carrer de l’Hospici, Plaça Mora, carrer de Sant Tomàs, Sant Esteve i  a la Plaça del Rector Ferrer. Són un total de 616 locals en planta baixa i planta pis en els que s’hi situen actualment un total de 283 activitats de diversa naturalesa.

El Pla Especial d’Usos i Activitats estableix criteris per ordenar l’activitat econòmica dins l’àmbit del Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM), on es concentra bona part del teixit econòmic del centre històric. Aquesta proposta permet preservar la diversitat d’activitats, garantir la convivència amb l’entorn residencial i evitar la concentració excessiva d’un mateix tipus de negoci, assegurant així un desenvolupament sostenible i dinàmic del Nucli Antic. El document s’ha redactat en coherència amb el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.

A més de planificar els usos econòmics, el Pla també té com a objectiu preservar i millorar la qualitat de l’espai públic, considerant els carrers i places com a zones de convivència, activitat econòmica i expressió social i cultural. Per això, es treballa per garantir un equilibri entre els diferents usos, fomentant la dinamització del barri sense generar saturacions que en perjudiquin la vida quotidiana.

Per assolir aquest equilibri, el Pla estableix criteris urbanístics per a la ubicació d’establiments, tenint en compte aspectes com l’accessibilitat, la dimensió dels locals i la distribució d’activitats. També es defineixen superfícies, distàncies i densitats màximes per assegurar un ús òptim dels espais i evitar concentracions excessives d’un mateix tipus d’activitat en determinades zones.

El Pla Especial té com a finalitat principal la de la regulació  de la relació entre  l’activitat d’un establiment i el seu emplaçament des d’una vessant urbanística per tal de:

  • Influir, preservar i millorar la qualitat ambiental de l’espai públic en general i del carrer en particular, entès com a artèria de la qual s’alimenten les activitats de les plantes baixes dels edificis, però també entès com l’escenari de la convivència veïnal i de l’expressió política i cultural de la ciutadania.
  • Equilibrar en el territori els emplaçaments de les activitats per tal que aquestes puguin satisfer les necessitats generals del barri i impedir les acumulacions excessives d’aquelles que generen distorsions en la convivència entre veïns i usuaris.

El document es portarà a aprovació inicial al Ple de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous 20 de març. L’aprovació inicial del document donarà pas a un període d’exposició pública d’un mes, durant el qual es podran presentar al·legacions i es tramitaran els informes necessaris per a la seva aprovació definitiva, prevista en un termini de dos mesos.

Finalitzarà així, per aquelles activitats que són compatibles amb la nova regulació, la suspensió de noves llicències comercials al Nucli Antic que l’Ajuntament d’Olot va aprovar el passat mes de juliol. El Butlletí Oficial de la Província (BOP) del dilluns 1 de juliol va publicar la suspensió d’atorgament de llicències i/o comunicats i altres autoritzacions per la instal·lació o ampliació d’activitats que es volguessin implantar en l’àmbit del Nucli Antic d’Olot, determinat pel Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM). L'objectiu de la mesura -que inicialment s’establia pel termini d’un any-, era el de prevenir l’atorgament de llicències amb règim de comunicat que després no puguin ajustar-se als requeriments físics i d'accessibilitat de les llicències d'activitat.

Paral·lelament, des de l’Espai Cooperatiu, es posarà en marxa un Punt d’Atenció i Acompanyament, on qualsevol persona interessada podrà resoldre dubtes o rebre assessorament sobre el Pla d’Usos. Aquest servei estarà disponible els dimarts de 9:30 h a 13 h, amb cita prèvia al 972 27 91 09.

També es durà a terme una campanya de supervisió dels comerços per actualitzar la situació dels establiments i donar de baixa aquells que no estiguin en funcionament.

 

314 atencions i 525 persones participen al Projecte de Regeneració del Nucli Antic

El mes de març de 2024 es va presentar públicament el Projecte de Regeneració del Nucli Antic d’Olot. Després de l’acord de tots els partits polítics de l’Ajuntament per al desplegament de la intervenció integral d’Arquitectura Social al Nucli Antic, en el Ple del mes de març de l’any passat, es va donar compte de la contractació d’Itziar González Virós a la direcció i coordinació del projecte. Un dels aspectes més destacats d’aquests mesos, ha estat l’obertura durant el mes de juliol, de l’Espai Cooperatiu, a la planta baixa del número 13 de l’avinguda Onze de Setembre d’Olot, seu de la Delegació de la Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

A l’Espai Cooperatiu, els divendres a la tarda (de 16h a 20h) i també altres dies a petició dels interessats, s’han atès 314 persones en relació al seu edifici o habitatge, comerç o local. S’han fet 29 reunions col·lectives d’informació a associacions, entitats, grups i associacions veïnals i equips de l’administració com ara els del CASG i o els d’Atenció primària entre d’altres.

S’està elaborant un plànol amb la georeferenciació d’on viuen o treballen totes les persones que han passat per l’Espai Cooperatiu (unes 525 persones) que esdevindran la primera corona de participants del procés cooperatiu per a la definició del Projecte del Pla de Barris 2025.

L’equip del Projecte de Regeneració del Nucli Antic, al qual s’han incorporat tres persones més, continua treballant des de l’Espai Cooperatiu amb la vista posada en el Projecte del Pla de Barris que contempla l’horitzó de dos mandats. El document  s’està realitzant amb la participació de diferents agents i estarà a punt perquè a finals de setembre es pugui presentar a la convocatòria oberta per la Generalitat que es preveu que es pugui resoldre a finals d’aquest any. 

Mentre s’avança en la redacció del document, l’atenció ciutadana a l’Espai Cooperatiu dels divendres tarda s’aturarà i es podrà realitzar a través del correu espaicooperatiu@olot.cat i telèfon 972 27 91 09. L’equip atendrà les peticions i consultes  i en donarà resposta fins a passat setembre que es reprendrà l’atenció del divendres tarda.

 

 

 

  • F_3_
  • F_10_
  • F_5_
  • F_6_

    + 1

  • F_2_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat