Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Inici dels treballs de revisió del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

El desembre de l’any passat es varen iniciar els treballs de revisió del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS). Un PMUS és un document bàsic per a configurar estratègies de mobilitat al municipi i és un instrument de planificació regulat a la Llei 9/2003 de Mobilitat amb una vigència de 6 anys.

27 de març de 2025


 

El Pla de Mobilitat anterior va ser aprovat el maig del 2016 i ja ha exhaurit la seva vigència. Actualment moltes de les mesures previstes per aquest pla s’han executat o han quedat obsoletes. Les noves tendències de mobilitat i l’evolució demogràfica i social de la nostra ciutat aconsellen la revisió del pla per adaptar-lo a les necessitats actuals i futures.

Així doncs s’ha encarregat a l’empresa Ingeniería de Tráfico, S.L. (INTRA) la revisió del pla actual. INTRA és una consultoria especialitzada en seguretat viària i planificació de la mobilitat amb una àmplia experiència en treballs a tot Catalunya i que també ha realitzat diversos estudis a Olot incloent la redacció del PMUS anterior o el Pla Local de Seguretat Viària.

Els principals objectius d’aquesta revisió, tot acomplint els requisits legislatius vigents, les Directrius de País en procés i adaptant-se als canvis esperats d’aplicació durant la vigència del Pla són:

 

  • L’actualització a una mobilitat més segura i sostenible mitjançant la pròpia revisió del pla, que ha superat el seu termini de vigència, requerint d’una nova diagnosi de la situació actual de la mobilitat per detectar-ne les principals mancances i potencialitats de canvi mitjançant accions a curt i mitjà termini.
  • Amb la previsió d’una major integració comarcal, la tarifària en procés així com la construcció de la variant, el desenvolupament d’un model matemàtic de previsió de la demanda de mobilitat específic i adaptat a la realitat física, urbanística, social i econòmica del municipi, calibrat a la situació actual i amb capacitat d’extrapolació de resultats a variables futures.
  • La definició tècnica i econòmica del nou servei de transport públic (TPO) urbà regular de viatgers en substitució de l’actual adaptant-lo al repartiment intermodal actual i preveient-ne les necessitats futures basades en el model de demanda de la mobilitat estudiat a la mateixa revisió.

 

Aquests dos primers mesos els treballs s’han focalitzat en definir el mètode de treball i l’organització de les tasques dels diferents actors encarregats de la revisió, la recollida de dades que disposa l’ajuntament i empreses concessionàries dels serveis de mobilitat de titularitat municipal així com altres companyies que operen a Olot i a la comarca.

 

Paral·lelament, també s’ha començat a fer una ronda d’entrevistes als tècnics municipals de les diferents àrees per obtenir informació referent a les necessitats de mobilitat que demanden els equipaments o serveis.

A partir d’ara fins al mes de juny, es realitzaran treballs de camp que es basen en l’anàlisi i comptatges dels diferents modes de transport per tal de definir una matriu origen destí dels desplaçaments i una aranya de trànsit, control de velocitat de circulació i altres accions a fi de disposar de dades reals dels comportaments de la població envers als seus desplaçaments.

A més a més, s’entrarà a la fase de la diagnosi participada on es realitzaran enquestes, reunions i jornades especifiques amb tots els actors relacionats amb la mobilitat de la ciutat així com accions obertes a la ciutadania on podrà aportar-hi la seva opinió o punt de vista.

 

 

  • F_12_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat