El desembre de l’any passat es varen iniciar els treballs de revisió del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS). Un PMUS és un document bàsic per a configurar estratègies de mobilitat al municipi i és un instrument de planificació regulat a la Llei 9/2003 de Mobilitat amb una vigència de 6 anys.
27 de març de 2025
El Pla de Mobilitat anterior va ser aprovat el maig del 2016 i ja ha exhaurit la seva vigència. Actualment moltes de les mesures previstes per aquest pla s’han executat o han quedat obsoletes. Les noves tendències de mobilitat i l’evolució demogràfica i social de la nostra ciutat aconsellen la revisió del pla per adaptar-lo a les necessitats actuals i futures.
Així doncs s’ha encarregat a l’empresa Ingeniería de Tráfico, S.L. (INTRA) la revisió del pla actual. INTRA és una consultoria especialitzada en seguretat viària i planificació de la mobilitat amb una àmplia experiència en treballs a tot Catalunya i que també ha realitzat diversos estudis a Olot incloent la redacció del PMUS anterior o el Pla Local de Seguretat Viària.
Els principals objectius d’aquesta revisió, tot acomplint els requisits legislatius vigents, les Directrius de País en procés i adaptant-se als canvis esperats d’aplicació durant la vigència del Pla són:
Aquests dos primers mesos els treballs s’han focalitzat en definir el mètode de treball i l’organització de les tasques dels diferents actors encarregats de la revisió, la recollida de dades que disposa l’ajuntament i empreses concessionàries dels serveis de mobilitat de titularitat municipal així com altres companyies que operen a Olot i a la comarca.
Paral·lelament, també s’ha començat a fer una ronda d’entrevistes als tècnics municipals de les diferents àrees per obtenir informació referent a les necessitats de mobilitat que demanden els equipaments o serveis.
A partir d’ara fins al mes de juny, es realitzaran treballs de camp que es basen en l’anàlisi i comptatges dels diferents modes de transport per tal de definir una matriu origen destí dels desplaçaments i una aranya de trànsit, control de velocitat de circulació i altres accions a fi de disposar de dades reals dels comportaments de la població envers als seus desplaçaments.
A més a més, s’entrarà a la fase de la diagnosi participada on es realitzaran enquestes, reunions i jornades especifiques amb tots els actors relacionats amb la mobilitat de la ciutat així com accions obertes a la ciutadania on podrà aportar-hi la seva opinió o punt de vista.