L’any 2019, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa va encarregar al Grup de Recerca en Ciències Socials Aplicades de la Universitat de Girona (CISA) la realització d’una Diagnosi de les realitats de les persones LGBT+ a la Garrotxa.
20 d'abril de 2021
L’objectiu de l’encàrrec era fer una diagnosi d’aquestes realitats, ja que les administracions públiques encarregades del desplegament de la Llei 11/2014 per garantir els drets LGTBI i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, necessitaven disposar d’una exploració prèvia que permetés conèixer l’estat de la qüestió a la Garrotxa.
Les realitats LGBT+ han estat històricament invisibilitzades, degut a una estructura social que se centra en les formes de vida heterosexuals. A banda, habitualment s’associa tot allò LGBT+ amb l’entorn urbà, de manera que les persones LGBT+ de petites ciutats i entorns rurals són doblement invisibilitzades. La diagnosi pretén presentar informació rigorosa sobre la situació de les persones LGBT+ de la comarca de la Garrotxa des d’una perspectiva integral i situada, mostrant una radiografia real i actualitzada.
El Grup de Recerca en Ciències Socials Aplicades de la Universitat de Girona (CISA), encapçalat pel doctor en Antropologia Social, Jose Antonio Langarita va estructurar l’estudi en cinc eixos vertebradors que incideixen en la qualitat de vida de les persones LGBT+: (1) espai públic i mitjans de comunicació, (2) socialització i sexili, (3) atenció a la ciutadania i polítiques públiques, (4) salut, i (5) educació, lleure i esport. La metodologia emprada per a realitzar l’anàlisi de les realitats LGBT+ de la Garrotxa ha consistit en dos grans blocs: la creació d’un grup motor, que ha funcionat durant 11 mesos, basat en una metodologia participativa (IAP), i la realització de 45 entrevistes a professionals, quadres polítics i persones LGBT+ de la comarca.
Seguint els eixos establerts a l’estudi, s’ha realitzat una anàlisi on destaquen les següents realitats:
A partir d’aquests resultats, s’han elaborat una sèrie de recomanacions per a cada eix treballat. La societat garrotxina és diversa i donar valor a aquesta diversitat és la principal recomanació de l’informe. Aquest tasca té implicacions en diferents àmbits, no només en la diversitat sexual i de gènere, sinó també pel que fa a l’edat, origen, capacitat i racialització, entre altres aspectes.
Per aquesta raó, una de les principals conclusions de la diagnosi és treballar per una transversalització de les pràctiques, discursos i representacions que fomentin el benestar de les persones de tot l’espectre de la diversitat. Tenint present aquest horitzó, s’exposa també que calen accions específiques i operatives que contribueixin a iniciar un procés de transformació comarcal, incloent formació en els diversos àmbits i en diversos aspectes.