Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Un nou festival apropa la ciència a la Garrotxa

Tres bars d’Olot acolliran a científics de la Garrotxa, que explicaran les seves investigacions d’interès científic. Art, concursos i altres sorpreses situaran la ciència en un ambient festiu, perquè la ciència és cultura. 

16 de setembre de 2021


Mai has anat a fer el toc* i t’has trobat al bar un espectacle cultural? El proper 25 de setembre, el Cafè del Firal, el Bouquet i el Baobab, acolliran El Toc de Ciència, un festival de cultura científica que oferirà un total de 5 xerrades breus i interactives a càrrec de científics de la comarca.

L’esdeveniment coorganitzat per la Dra. Nieves Lorenzo-Gotor i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), pretén apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania de la Garrotxa, en un format desenfadat i amè. En el marc de la Nit Europea de la Recerca, els i les investigadores convidades establiran un diàleg amb el públic, sense escenari ni el suport de diapositives. Les xerrades tindran una duració de 20 minuts i finalitzaran amb concursos que repassaran els conceptes clau. Artistes de la zona captaran el moment amb il·lustracions lliures i que serviran de premi pel guanyador o guanyadora de cada concurs.

Les activitats, patrocinades per Pintures Fontfreda, el Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca (PEHOC) i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (CCCCD) de la Universitat de Girona, es duran a terme a les terrasses dels bars (o a l’interior en cas de pluja) mentre els assistents fan el toc! Amb cada consumició rebran targetes amb descobriments científics extraordinaris i realitzats per dones.

El festival començarà a les 5 de la tarda al Cafè del Firal, on la Blanca Pairó i en Jordi Nonell del PEHOC parlaran d’aus rapinyaires i el seu projecte de ciència ciutadana. Tot seguit, la Carina Carré (psicològa de la residència Montsacopa) i la Mireia Ortega (neurocientífica de l’ACCC) ens explicaran què és l’Alzheimer i com prevenir-lo! Qui faci el toc al Bouquet es trobarà a 2/4 de 7 amb la Mita Castañer, investigadora de la UdG, que posarà la crisi climàtica sobre la barra i amb dades de la Garrotxa. A 2/4 de 8 el Baobab rebrà l’ecotoxicòloga Laia Herrero, qui ens ajudarà a entendre que la dosi fa el verí. Finalment, agafarà el relleu l’Albert Sabater, exposant la necessitat de fer polítiques per regular la intel·ligència artificial.

La Nieves Lorenzo-Gotor, doctora en biomedicina i organitzadora del festival, explica: “La idea és desmitificar la ciència i portar al debat social i de carrer temes científics dels quals tots hauríem d’estar parlant. Amb la COVID i la crisi climàtica sembla que creix l’interès de la població en aquests temes, tot i que sovint hi ha molta confusió i costa distingir referents fiables de comunicació científica.”

 

La ciència i l’art es donen la mà

El Toc de Ciència potencia la hibridació entre cultura científica i artística, construint ponts entre disciplines. Els i les artistes no cal que tinguin coneixements científics per participar, crearan una il·lustració d’allò que escolten i senten durant els 20 minuts de la xerrada, una expressió purament artística i sense finalitat didàctica.

A més a més de la difusió de les seves obres, els i les il·lustradores guanyaran un obsequi i un val de 20€ cortesia de Pintures Fontfreda. Encara hi ha places per artistes interessats!

 

Cultura Km0

Un dels objectius principals del festival és oferir referents científics locals. En comarques rurals sovint existeix la creença de què els descobriments científics només es fan a Oxford o Harvard, o com a molt a Barcelona. En canvi, fàcilment oblidem que molts garrotxins omplen les universitats més llunyanes, i que també aquí, es fa ciència de qualitat.

És per això que els i les divulgadores són persones vinculades a la Garrotxa, amb qui els assistents de ben segur podran tenir la possibilitat de contactar i discutir continguts científics més enllà del dia de l’esdeveniment. A més, les xerrades, de temàtiques variades, focalitzen el seu discurs en dades de la Garrotxa i en interessos de la societat local.

 

Un punt feminista

En l’àmbit científic, com en tota la societat, les dones han estat sistemàticament silenciades. Encara ara l’imaginari col·lectiu representa els grans referents científics amb figures masculines. Aquest és el motiu pel qual l’organització ha decidit repartir feminisme durant El Toc de Ciència. Les targetes que es repartiran amb les consumicions, no només revelaran descobriments de gran transcendència científica, també són un petit altaveu de butxaca per la visibilització de la dona en la ciència.

 

Com neix El Toc de Ciència?

La Nieves Lorenzo-Gotor és la principal organitzadora i impulsora d’aquest esdeveniment, que neix com a projecte final del postgrau en comunicació científica que ofereix la Universitat de Vic en col·laboració amb Eduscopi.

 

 

  • eTdC_horitzontal
  • Toc_De_Ciència_2
  • eTdC_PROGRAMA
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat