Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Revetlla de Sant Joan a Olot; nit de màgia, foc i celebració

Com cada 23 de juny, la Flama del Canigó ha arribat a Olot. Els representants de barris d'Olot i pobles de la Garrotxa han recollit la flama al Firal després de la cercavila que s'ha fet des de la plaça del Carme. Per aquesta nit, es demana màxima precaució per evitar incidents i incendis.

23 de juny de 2023


Un any més, Olot celebra la Revetlla de Sant Joan i l’arribada de la Flama del Canigó. A les 6h a la plaça del Carme s'ha iniciat la cercavila que ha continuat amb els parlaments del Firal, on s’ha encès el peveter i s'ha repartit la flama per la resta de municipis i barris d'Olot amb els tradicionals fanalets. L'acte, organitzat per Òmnium Garrotxa, ha finalitzat amb l'actuació dels Ministrers de la Bouera. A primera hora, hi ha hagut el taller de fanalets de l’Agrupament Escolta i Guia Nostra Dona del Tura.

Els equips de foc, membres d’Òmnium Garrotxa, han estat els responsables de pujar al Cim de Canigó el 22 de juny i portar a terme la regeneració de la flama. Actualment, la pujada al Canigó en aquesta data està molt restringida i arribaran fins a Coll d’Ares, on el grup de ciclistes han pres el relleu i l’han acostat fins a la Vall de Bianya. Allà la flama s'ha deixat en mans de dos grups diferents de corredors que, d’una banda l’entraran a Olot i de l’altra la faran arribar fins a Sant Joan les Fonts. Per una altra via, un grup de ciclistes de Besalú també han recollit a la pica i la baixarà fins al seu poble, repartint-la pels municipis de la riba del Fluvià.

 

Revetlles segures

Enguany, degut a la situació extrema de sequera i seguint les directrius del Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya, únicament s’acceptaran a tràmit les fogueres sol·licitades per col·lectius, associacions i entitats similars.

No s’autoritzaran les peticions de fogueres sol·licitades individualment per particulars.

Des de l'Ajuntament d'Olot es recorda que l'Ordenança de Convivència i Via Pública prohibeix l'ús de petards de 3a categoria (F3) tals com trons, traques xineses, voladors i coets dins del casc urbà. A més, per la proximitat amb la massa forestal del nucli d'Olot i, per evitar riscos d'incendis forestals, es demana i recomana no utilitzar petards ni coets en cap cas i, sobretot, a menys de 500 metres de zones boscoses.

Alhora, està prohibit fer ús de material pirotècnic a la via pública, fora de les revetlles autoritzades de Sant Joan i Sant Pere, així com tampoc sobre béns i mobiliari, públic o privat, que puguin provocar qualsevol dany.

Pel que fa als petards, cal assegurar-se que es tracta de productes homologats; a l’hora d’encendre’ls no posar-los a prop de la cara ni del cos; ni manipular-los des de balconades, finestres ni dins les cases.

En el cas de les fogueres; és imprescindible disposar d'autorització per part de l'Ajuntament d'Olot. Cal recordar que l'activitat només es pot fer si fa vent menys de 10 km/h. En cas que el Pla Alfa dels Agents Rurals es trobi en nivell 2 o 3 no es podrà dur a terme la foguera, tot i disposar de l’autorització.

 

| Podeu consultar totes les recomanacions des de l'Àrea de Protecció Civil de l'Ajuntament d'Olot a través d'aquest enllaç.

 

Orígens de la Revetlla de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan és el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del solstici d'estiu -el 21 de juny- i especialment la nit del 23 al 24 de juny. Originàriament es tracta d’una festa que l'església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista i que ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgides de les diverses solemnitats paganes i els cultes vinculats al solstici d'estiu, amb motiu de l'arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l'exaltació de la vida i l'amor.

La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, l'aigua, les herbes, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats.

 

Flama del Canigó

La Flama del Canigó és el foc amb el qual s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà es reparteix per tots els pobles mitjançant una llarga cadena de relleus que s’encarreguen d’anar distribuint el foc amb tots els mitjans possible: a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall. Quan la flama arriba a cada vila, és rebuda per les autoritats locals i els festers.

 

 

 

  • Flama3_
  • Flama1_
  • Flama2_
  • Flama11_

    + 8

  • Flama4_
  • Flama5_
  • Flama6_
  • Flama7_
  • Flama8_
  • Flama9_
  • Flama10_
  • Flama12_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat