L’Ajuntament d’Olot acorda la concessió de la màxima distinció de la ciutat al fundador de la Fageda en reconeixement a la seva trajectòria al capdavant d’aquest projecte social i empresarial d’atenció a les persones. El Consistori inicia la recollida de suports perquè entitats, empreses i particulars s’hi puguin adherir. L’entrega de la Medalla de la Ciutat d’Olot a Cristóbal Colón serà el proper dissabte 9 de març.
24 de gener de 2024
“A La Fageda estem convençuts que el treball és un element essencial en la vida de les persones”. A partir d’aquesta idea, amb molt d’esforç i la determinació de fer-ho possible, en Cristóbal Colón va fundar l’any 1982 la cooperativa la Fageda. Als inicis, la seva activitat es va basar en feines encarregades per altres empreses i la seva seu es va situar en una sala del convent del Carme d’Olot cedida per l’Ajuntament. Un any més tard es crea la secció de jardineria, la més veterana de La Fageda.
L’adquisició, durant el 1984, de la finca Els Casals, l’entrada al registre d’entitats de la Generalitat, al 1985, com a Centre Especial de Treball, la creació també a inicis dels vuitanta de la primera residència per a persones amb discapacitat a Olot són algunes de les principals fites de la història de la Fageda. Alhora, també ho va ser l’inici de la producció i venda de iogurts l’any 1993.
En aquest àmbit, l’any 2022 la Fageda va celebrar el seu 40è aniversari traient al mercat el iogurt Orígens que ret homenatge a aquestes 4 dècades d’història i treball. Aquest mateix any, s’inicià la primera fase de NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa. Posteriorment, el dilluns 18 de setembre de 2023 va obrir oficialment “La Granja”, el nou servei de bar cafeteria de la Plaça Mercat d’Olot, sumant una nova iniciativa al projecte social que varen iniciar fa més de quaranta anys amb l’objectiu de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat.
Avui dia, la Fageda continua treballant en totes aquestes línies elaborant productes làctics, gelats, melmelades, disposant d’una secció de jardineria, ramaderia i, més recentment, impulsant l’escola de Noves Oportunitats NOIMA amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot.
Com a reconeixement a tota aquesta trajectòria, l’Ajuntament d’Olot ha decidit atorgar la Medalla de la Ciutat al seu impulsor i fundador: Cristóbal Colón. El Consistori vol distingir-lo per haver liderat diferents projectes a Olot i a la Garrotxa per persones en situació de vulnerabilitat, contribuint a fer que la seva vida creixi en sentit i benestar. També per haver iniciat un model pioner que parteix d’un projecte social amb visió empresarial, que ofereix productes de qualitat atenent les necessitats de les persones amb discapacitat, oferint-los un projecte de vida, habitatge, entorn social, feina i suport familiar.
En definitiva, el seu lideratge ha permès impulsar un projecte inspirador que ha contribuït també a situar la Garrotxa en el mapa.
20a Medalla de la Ciutat d’Olot
L’Ajuntament d’Olot inicia aquest mes de gener els tràmits per concedir la Medalla de la Ciutat. D’aquesta manera, en el plenari d’aquest dijous es donarà compte del decret per fer possible el reconeixement i, posteriorment, començarà la recollida de suports.
Tothom qui vulgui pot fer arribar el seu suport a aquesta candidatura. Institucions, entitats i persones a títol individual poden adherir-se a aquesta iniciativa enviant un correu electrònic a alcaldia@olot.cat.
L’entrega de la Medalla de la Ciutat d’Olot tindrà lloc el proper dissabte 9 de març a les 18 h al Teatre Principal. Al llarg de la història, 13 persones a títol individual i 6 entitats i associacions han rebut la Medalla de la Ciutat d’Olot.
L’última va ser l’any 2017 Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta (RCR Arquitectes) per la seva trajectòria en el sector de l’arquitectura i també guardonats amb el reocnegut Premi Pritzker.