Consta d’un volum total de 3.990 fotografies (en format paper, negatius i diapositives) i de documentació textual) de l’Agrupació Fotogràfica de l’entitat, a més d’altres materials que properament es revisaran i comptabilitzaran. L’Arxiu Comarcal té previst incorporar més documentació resultant de l’activitat actual i futura dels Catòlics.
1 de febrer de 2024
La Junta de Govern Local d’aquest dijous 1 de febrer ha aprovat el contracte per a la cessió en comodat i dels drets d’explotació del Fons Centre Catòlic d’Olot. L’alcalde d’Olot, Josep Berga i el president dels Catòlics, Marià Clavell, han signat aquest matí l’acord per aquesta cessió amb destí a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
La cessió en règim de comodat del Fons Centre Catòlic d’Olot consta d’un volum total de 3.990 fotografies en format paper, negatius i diapositives i 0,80 ml de documentació textual, que corresponen a l’Agrupació Fotogràfica. I, pendents de revisar i comptabilitzar consten 9 capses de trasllat, 29 arxivadors, 3 capses de fusta que contenen el concurs “30 dies de gravat”, 11 volums de “Recull gràfic Centre Catòlic” (un del període 1878-1978 i 10 de 1984-1993), a més de cartells, 12 fotografies soltes i d’altres d’emmarcades.
Els Catòlics, 146 anys d’activitat
El Centre Catòlic d’Olot es va fundar l’any 1878 amb el nom de Centro de Católicos de Olot y su comarca, que provenia de la Escuela de Obreros Olotenses. Va néixer com una societat cultural –amb activitats com ara classes nocturnes gratuïtes per a la classe obrera–, que de seguida va aixoplugar tota mena de grups culturals, artístics i esportius (com un hotel d’entitats) i va diversificar les seves activitats en diferents seccions.
Quant al teatre, l’obra Els Pastorets d’Olot es representa a Els Catòlics des de l’any 1880 i, a partir dels anys quaranta del segle XX, l’entitat va encetar un període d'efervescència teatral que va culminar amb la fundació, l’any 1959, de la seva Secció Dramàtica. En l’àmbit lingüístic, l’any 1906 s’hi va impartir un curs de llengua francesa i, a principis del segle XX, la seva Secció d’Estudis va ser corresponsal de l’obra Diccionari català-valencià-balear, d’Antoni M. Alcover i Francesc de B. Moll.
Des de l’any 1928 fins al 1997, l’entitat va acollir una agrupació fotogràfica i va participar en la promoció de les primeres colles sardanistes a la comarca, en els anys quaranta, com Salta i Balla i Joventut Olotina. En relació a l’esport, la Secció Esportiva del Centre Catòlic va néixer el 1944 i ha acollit disciplines com tennis de taula, futbolí, escacs, futbol, futbol sala, ciclisme, bàsquet i motociclisme; així com la Penya Cavallista, en els seus inicis. I encara, en el camp de l’art, l’any 1995 va iniciar el Concurs Internacional de Gravat Premi El Caliu. Des d’abans de la Guerra Civil i fins a l’any 1996, Els Catòlics organitzava el Cos Iris durant les Festes del Tura i és, des de fa 70 anys, l’entitat que organitza el Campament i la Cavalcada Reial.
L’any 2001, l’Ajuntament d’Olot va adreçar al president del Centre Catòlic d’Olot una carta proposant-li la cessió del fons fotogràfic de l’Agrupació Fotogràfica d’aquest centre –donada la seva desaparició– a l’aleshores Arxiu d’Imatges d’Olot. L’any 2008, el fons (0,80 metres lineals de documentació i 3.990 imatges) va ingressar a l’Arxiu Municipal d’Olot. Finalment, el mes de novembre de 2022 va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa la resta del fons del Centre Catòlic d’Olot. Aquest dijous 1 de febrer s’ha formalitzat aquesta cessió en comodat i dels drets d’explotació del Fons Centre Catòlic d’Olot. Es preveuen increments de documentació ja que l’entitat continua en actiu i organitzant diferents actes i iniciatives de ciutat.