Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El “jo” literari centra la desena edició del festival MOT

Amb el lema ‘Des de dins. La literatura i el jo’, el MOT 2024 reflexionarà sobre l’escriptura en primera persona des de gèneres ben diversos com l’autobiografia, l’autoficció, l’autoretrat, l’assaig, la crònica periodística o el dietari de viatges. El MOT tindrà lloc a Olot i Girona entre el 14 i el 23 de març.

26 de febrer de 2024


El festival MOT 2024 dedica la seva desena edició a la figura de l’escriptor i s’endinsa en les sensibilitats de la literatura escrita en primera persona. Del 14 al 16 de març, a Olot, i del 21 al 23 de març, a Girona, acollirà una quinzena de converses amb una quarantena d’autors que conreen el “jo” literari.

Noms com Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine, Gabriela Wiener, Lucía Lijtmaer, Héctor Abad Faciolince o Claudia Durastanti posaran de manifest la seva experiència i reflexions analitzant aquest enfocament a l’hora d’escriure, ja sigui una autobiografia, una autoficció, un autoretrat, un assaig, una crònica periodística o un dietari de viatges.

‘Des de dins. La literatura i el jo’. Amb aquest lema el comissari del festival, Xavier Pla, proposa un MOT que s’obre a la mirada interior dels escriptors per observar la naturalesa del seu “jo” i la seva relació amb el món. Alhora, el crític literari, professor de literatura contemporània a la Universitat de Girona i gran estudiós en la matèria de la mà de referents com Josep Pla, Georges Simenon, Mercè Rodoreda, Jorge Semprún, Mircea Cartarescu o Claudio Magris, convida a identificar les formes literàries en què s’expressa actualment aquest “jo”, ja sigui en narrativa, poesia i totes les possibilitats de la no-ficció. 

 

El programa

Durant dues setmanes consecutives, entre el 14 i el 23 de març, s’oferiran un total de catorze converses amb el “jo” com a subjecte. La primera setmana es desenvoluparan a Olot a l’espai de la Sala El Torín i la segona a Girona, a la Biblioteca Carles Rahola. Els horaris de les converses són a les 18 i a les 10 h de dijous a dissabte. A més, els dissabtes a les 12 h del migdia es faran els VerMOT, converses més disteses i a l’aire lliure que a Olot se celebrarà a la plaça de Braus i a Girona al Parc de la Guingueta del barri de Fontajau.

El festival arrencarà a Olot, dijous 14 de març, amb La identitat del jo, una conversa entre Sergi Pàmies i Jordi Cornudella moderada pel comissari Xavier Pla; i El jo familiar, amb Marta Marín Dómine i Marcos Giralt Torrente i moderació d’Àgata Losantos. Divendres 15 els succeiran El jo adolorit, amb Josep Girós i Jaume Ferrer i moderació de Gemma Ventura, i Del jo al tu, amb Claudia Durastanti i Miguel Ángel Hernández moderada de David Guzmán. Ja dissabte, dia 16, en el marc del VerMOT, Toni Sala, Marta Pasqual i Mar Bosch, amb la moderació d’Anna Ballbona, protagonitzaran El jo exposat. La jornada seguirà amb El jo polític a càrrec de Jordi Graupera i Ignacio Peyró, amb Júlia Ojeda com a moderadora, i finalitzarà amb Qui soc jo?, a càrrec d’Héctor Abad Faciolince i Laura Ferrero, moderat per Xavier Ayén.

La segona setmana, la ciutat de Girona prendrà les regnes del festival amb tres jornades literàries més. Dijous 21 serà el torn d’El jo esclatat amb Enrique Vila-Matas i moderació d’Anna M. Iglesia; i El jo desdoblat, de Marta Segarra i Lucía Lijtmaer, moderat per Cristina Masanés. Divendres 22 arribarà El Jo moral, amb Valentí Puig i Jordi Amat i moderat de Llucia Ramis i El jo social, amb Gabriela Wiener i Anna Pazos, amb moderació del comissari Xavier Pla. Dissabte 23, el VerMOT titulat El jo-ull recaurà en Adrià Pujol, Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal, moderat per Sebastià Portell. A la tarda se seguirà amb la conversa El jo al dia a càrrec de Julià de Jòdar i Júlia Bacardit, moderat per Àlvaro Muñoz i, finalment, Del jo al nosaltres, amb Éric Vuillard i moderat per Anna Guitart, posarà el punt i final al MOT 2024.

 

10 anys

El MOT celebrarà l’aniversari de la primera dècada de vida amb un homenatge a totes les persones que han format part del festival, amb tres accions de reconeixement i memòria.

 

Cubs expositius al carrer

Un mosaic de les cares i els noms dels més de 375 autors i autores que han fet possible el festival. Els cubs expositius s’instal·laran a la plaça U d’Octubre, d’Olot, del 29 de febrer al 17 de març, i davant la Biblioteca Carles Rahola, de Girona, del 4 al 24 de març. Serà un passeig per la memòria de les converses del MOT i les lectures compartides a partir de la seva participació al festival.

 

Nou apartat web

La pàgina web del MOT estrena un nou apartat: “10 anys de MOT”. Es tracta d’un repositori digital que permetrà als visitants visualitzar el conjunt dels autors i autores del MOT i, alhora, cercar informació concreta, bé per nom d’autor bé per edició. Des d’aquest apartat també serà possible, clicant a sobre de la imatge de l’autor o autora, accedir a la conversa on va participar, la qual ha quedat enregistrada al canal de YouTube del festival.

Una de les potencialitats importants que té el MOT és el seu arxiu audiovisual, que permet recuperar totes les converses del festival i veure en acció els diversos escriptors i escriptores que l’han visitat. Amb el nou apartat web aquesta eina agafa més cos i dinamisme, amb l’objectiu de ser un espai útil que permeti descobrir personalitats literàries i assistir a reflexions interessants sobre la vida i la literatura.

 

Vídeo resum dels protagonistes del MOT

Els assistents al festival podran visualitzar en una pantalla de televisió un vídeo resum amb les cares i el nom de totes les persones que han protagonitzat el MOT fins ara. Aquest mateix contingut audiovisual, de 25 minuts de durada, quedarà publicat al web i al canal de YouTube del festival.

 

Sobre el MOT

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des de l’inici, el festival ha reunit més de 370 escriptors i escriptores i ha tractat els temes: ‘Literatura fantàstica’ (2014), ‘Escriure ciutats’ (2015), ‘Escriure vides’ (2016), ‘Escriure el passat’ (2017), ‘Literatura encarnada’ (2018), ‘La Mediterrània, un mar de pàgines’ (2019), ‘Un collage que creix amb les paraules’ (2021), ‘Literatura i ruralitat’ (2022), ‘Literatura i por’ (2023) i, aquest 2024, ‘La literatura i el jo’.

 

 

  • M_13_
  • M_5_
  • M_12_
  • M_10_

    + 6

  • M_8_
  • M_7_
  • M_6_
  • M_9_
  • M_16_
  • M_3_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat