Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El Triangle Sacre, la promoció del patrimoni religiós d’Olot

Amb la proximitat de Setmana Santa es posa en marxa una proposta turística que vol posar en valor el patrimoni cultural i religiós d’Olot. Es tracta d’una experiència turística que inclou tres visites guiades a l’església de Sant Esteve, el santuari del Tura i el Museu dels Sants i també ofereix la possibilitat de reservar allotjament i restauració. 

4 de març de 2024


L’Art Cristià, l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura, Educart i l’Ajuntament d’Olot impulsen aquesta iniciativa destinada a tota la ciutadania però que preveu accions per arribar a confraries d’arreu d’Espanya i a les parròquies de tots Catalunya.

Amb el repte de difondre el patrimoni cultural religiós d’Olot, s’acaba de crear una proposta dirigida al visitant que disposi de ganes de conèixer la història, l’art, l’arquitectura i la cultura de la ciutat; però també amb motivacions espirituals.

Més enllà del seu patrimoni modernista, els atractius naturals volcànics, arquitectònics i gastronòmics, Olot disposarà a partir d’aquesta Setmana Santa d’un nou paquet turístic que permetrà visitar els espais de la ciutat relacionats amb l’art religiós. A través de la proposta anomenada Triangle Sacre d’Olot es podrà recórrer i descobrir l’art barroc de l’església de Sant Esteve i el santuari de Nostra Senyora del Tura i conèixer el Museu dels Sants.

L’església de Sant Esteve conserva un dels conjunts artístics i religiosos més destacats de la diòcesi de Girona. Exemple d’això és l’excepcional Crist amb la Creu d’El Greco. Un conjunt patrimonial que es complementa amb el Santuari del Tura construït sobre un edifici d’origen medieval i on es poden contemplar algunes de les imatges i escultures que es conserven més antigues de tota la demarcació de Girona com la Verge del Tura, figura romànica del segle XII; patrona de la ciutat d’Olot. Paral·lelament, la visita al Museu dels Sants compta amb la descoberta de l’únic taller d’imatgeria religiosa actiu a la ciutat.

El Triangle Sacre d’Olot s’ha creat de forma col·laborativa i conjunta entre l’Art Cristià, l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i Santuari del Tura, el Museu dels Sants, Educart Serveis Educatius Culturals i les àrees de Turisme, Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot. La proposta va sorgir a través de les necessitats detectades des de l’Art Cristià que rebia peticions de confraries d’arreu d’Espanya per conèixer, veure i visitar el taller des d’on s’havien produït algunes de les peces que conformen els passos de Setmana Santa o decoren les esglésies d’arreu.

A partir d’aquí – i amb el suport de tots els agents implicats - s’ha consensuat una proposta turística que consisteix a oferir visites guiades a l’església de Sant Esteve, el santuari del Tura i el Museu dels Sants a grups organitzats i que, alhora, ofereix la possibilitat d’afegir-hi allotjament i ofertes de restauració. Les propostes s’adapten a les necessitats i requisits de cada grup i compten amb l’acompanyament de guies turístics. Properament, es farà arribar a totes les confraries espanyoles així com les parròquies de Catalunya i, en una proposta que està oberta a tota la ciutadania.

Per a més informació i reserves es pot enviar un correu a visitart@educart.biz o a través del telèfon 972 90 38 22.

Paral·lelament, des de l’Oficina de Turisme d’Olot s’han programat 4 visites guiades al llarg d’aquest 2024 que permetran conèixer els tres espais clau del Triangle Sacre d’Olot en un sol matí els dissabtes 18 de maig, 13 de juliol, 19 d’octubre i 7 de desembre per un preu de 14 euros per persona.

 

El turisme religiós, un sector en auge

Fins avui dia, ni a Olot ni la Garrotxa es comptava amb cap proposta turística completa i conjunta que vinculés els espais religiosos més emblemàtics de la zona i permetés recórrer i conèixer amb profunditat la història, l’art o el patrimoni religiós. Segons les dades aportades per l’Organització Mundial del Turisme de l’ONU, es calcula que 330 milions de persones viatgen cada any per motius religiosos; el que consisteix un nínxol de mercat important per aquells indrets o territoris amb atractius de valor espiritual o sagrat.

A tall d’exemple, la comunitat d’Andalusia va rebre l’any passat un milió de visitants per Setmana Santa generant un impacte de més de 400 milions d’ingressos mentre que la ciutat de Santiago de Compostel·la ha registrat prop de mig milió de peregrins aquest 2023; una xifra que suposa un increment del 2 % de peregrins respecte l’any anterior i superior al 28 % en comparació amb les dades registrades el 2019, abans de la COVID. A Catalunya, l’any passat 2 milions de persones van visitar el Santuari de Montserrat i 4,7 la Sagrada Família.

 

 

  • Triangle_11_
  • Triangle_7_
  • Triangle_9_
  • Triangle_4_

    + 2

  • Triangle_5_
  • disseny_pdf_TRIANGLE_2024-5_5
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat