Quan agafem un llibre, a mesura que avancem en la narració, en els diàlegs i en els silencis que es creen, la paraula també es transforma en imatges. Això és el repte que s’han proposat els alumnes de primer i segon del cicle de fotografia de l’Escola d’Art d’Olot. Els estudiants han treballat aquest projecte en grups de dos o tres persones durant set dies de feina intensiva. Partint de la lectura dels textos i fent una aproximació als autors i autores, els alumnes s’han submergit en alguns dels textos dels escriptors que ens visiten en la desena edició del MOT, que porta per títol “Des de dins. La literatura i el jo”, i els han traslladat al paisatge fotogràfic.
La voluntat de les imatges resultants no és només il·lustrar el fragment seleccionat, sinó intentar introduir a l’espectador a un univers més ampli. Un univers format per elements que es troben, no només en el llibre i en la bibliografia dels autors, sinó també en la mirada dels estudiants.
La selecció dels textos que acompanyen les fotografies ha anat a cura de Xavier Pla, professor de literatura contemporània a la Universitat de Girona i comissari del MOT 2024. Els textos seleccionats són fragments de llibres com Diré que m’ho he inventat de Marta Marín-Dòmine, No robaràs de Josep Girós, A les dues seran les tres de Sergi Pàmies, Un dietari sentimental de Júlia Bacardit o Unsex me! de Jaume Ferrer, entre d’altres.
Amb el lema “des de dins”, el MOT 2024 reflexiona sobre l’escriptura en primera persona des de generes ben diversos com l’autobiografia, l’autoficció, l’autoretrat, l’assaig, la crònica periodística o el dietari de viatges.
L’exposició es pot visitar fins a l’1 d’abril i l’any vinent aquestes imatges també es podran veure en la pròxima edició del Festival Fine Art Igualada.