S'han apuntat més de 300 equips que han recaptat més de 300.000 euros per lluitar contra la pobresa, la crisi climàtica i garantir l'accés a l'aigua potable a persones de comunitats vulnerables d'Àfrica, Amèrica. Llatina i Àsia.
29 de març de 2024
L'Oxfam Intermón Trailwalker, el repte esportiu i solidari més gran per equips, celebrarà el proper cap de setmana la seva tretzena edició a la demarcació de Girona amb més de 2.300 participants, agrupats en més de 300 equips, els quals han aconseguit recaptar més de 300.000 euros.
Unes aportacions que serviran per impulsar projectes dedicats a garantir l'accés a aigua potable a 100.000 persones de comunitats vulnerables d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia que se n'han vist privades per les conseqüències de la crisi climàtica.
Està previst que el proper dissabte els equips surtin del Pavelló Firal d'Olot en les dues modalitats més exigents a nivell físic: les de 100 km i 55 km. Durant tot el cap de setmana, els equips recorreran, caminant o corrent, la Via Verda que uneix aquesta localitat amb Sant Feliu de Guíxols i Girona respectivament. Els que realitzen la distància de 100 km hauran de cobrir en un màxim de 32 hores el recorregut, que també passa pels municipis de Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera i Santa Cristina d'Aro.
Per la seva banda, els participants en la modalitat de 55 km hauran de fer el trajecte en un màxim de 16 hores.
D'altra banda, diumenge 7 d'abril serà el torn de la marxa de 10 km, pensada especialment per a famílies i grups d'amics que volen viure una experiència solidària i també lúdica. En aquest cas, la localitat de Santa Cristina d´Aro serà l´escenari de la sortida, mentre que Sant Feliu de Guíxols acollirà l´arribada.
Una experiència immersiva i altres sorpreses
Enguany, al llarg del recorregut, les persones que participaran a la Trailwalker podran comprovar l’impacte que té el seu esforç. Els equips es trobaran amb uns cartells que els convidaran a escoltar el testimoni de dues persones que reben suport d'Oxfam Intermon i del personal de l'organització que treballa a les comunitats.
Una proposta auditiva explicarà la problemàtica amb l'aigua a una regió del centre de Kenya a causa de la crisi climàtica i les solucions que aporta Oxfam Intermon. D'altra banda, a la meta de Girona es podran veure i tocar algunes de les solucions que planteja l'organització per garantir l'accés a aigua potable. En el cas de Sant Feliu de Guíxols, els participtans podran veure diverses sorpreses com una piscina de boles, perquè les persones participants, les seves famílies i el públic que acudeixi a animar puguin acabar l'experiència d'una manera lúdica.
L'Oxfam Intermon Trailwalker ha comptat un any més amb Edurne Pasaban com a ambaixadora. Tot i que no ha pogut ser present perquè es troba precisament a Kenya, l'alpinista ha fet arribar un missatge d'ànim als equips. A més, l'activista mediambiental Jon Kareaga també participarà a la prova, completant la distància de 55 km al costat del seu equip.
L'objectiu: quilòmetres per aigua
Des del 2011, quan va tenir lloc la primera edició d'aquesta marxa solidària a Espanya, han participat a la prova gairebé 30.000 persones i s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències que l'emergència climàtica està tenint sobre els més vulnerables. A la passada edició, van participar més de 1.500 persones i es van recaptar més de 317.000 euros.
Les persones que hi participen caminen contra la pobresa i la crisi climàtica, que ja té efectes evidents també al nostre entorn. N'és una prova l'emergència per sequera declarada a Catalunya. La recaptació de l'Oxfam Intermón Trailwalker es destina a projectes nous que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic.
En 30 anys, els desastres relacionats amb el clima s'han triplicat: sequeres, inundacions, tornados i huracans canvien les vides de milions de persones, dificultant l'accés a aigua potable.
La recaptació d’aquesta edició de l'Oxfam Intermón Trailwalker servirà, per exemple, per facilitar kits d’higiene familiar, latrines d’emergència i fonts d’aigua potable a poblacions vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.