La Jornada d’innovació en programació i Robòtica Educatives combinarà les conferències dels experts amb les experiències dels centres educatius i demostracions tecnològiques en directe
8 de maig de 2024
El proper 11 de maig la sala el Torín d’Olot es convertirà, per un dia, en la seu mundial de la robòtica educativa. Una vintena de professors, investigadors, enginyers, creadors de sistemes de programació, i experts en robòtica d’arreu del món explicaran i compartiran les seves creacions i els seus coneixements amb tots els assistents. En aquesta ocasió, la jornada s’ha separat temporalment de la Fira STEAMakers perquè aquesta ha estat emmarcada dins un conjunt de 9 fires que s’han fet arreu de Catalunya organitzades per Robolot en col·laboració del CESIRE.
Una oportunitat única amb sorpresa final
La jornada d’innovació en programació i Robòtica Educatives començarà dissabte a les 9:30h al Torín i ja hi ha més de 150 persones inscrites. De fet és una oportunitat única per als docents, i per aquelles persones relacionades o interessades en la matèria, per conèixer de primera mà les últimes novetats en programació i robòtica didàctica. I és que els ponents són experts d’arreu del món que, des del 7 de maig i fins al 14, estan treballant conjuntament a la residència Faberllull Olot, compartint els seus projectes i impulsant nous recursos i eines educatives que compartiran a la jornada.
Així doncs al llarg del dissabte al matí, es podran escoltar xerrades sobre Snap!, Microblock, Arduinoblocks o programació i fabricació digital, entre d’altres. També es reservarà un espai per explicar com s’han desenvolupat aquestes 9 Fires STEAMakers que Robolot ha organitzat per primera vegada aquest any arreu de Catalunya.
Un altre dels temes importants que es tractarà en aquesta edició serà els recursos de robòtica didàctica que els docents poden tenir a l’aula per treballar amb els seus alumnes. En aquest sentit s’explicaran com fer eines a partir dels equips tecnològics que Robolot Team ha fet arribar als centres educatius. Aquest tema pren especial rellevància en aquests moments, tenint en compte que aquesta setmana s’ha anunciat que al setembre la Generalitat dotarà els centres concretats de Catalunya amb material de robòtica educativa tal i com ja s’ha fet amb els centres públics. Això obligarà als centres concertats a escollir el material que necessitin i, precisament, l’aparador que suposa el RobolotCon24 pot ser un bon espai on veure i analitzar quines poden ser les millors eines per treballar.
A la tarda, serà el torn dels centres educatius. Ells seran els encarregats d’explicar les seves experiències didàctiques i compartir-les amb la resta de docents i assistents a la jornada. Una bona manera de crear sinèrgies i establir contactes que, de ben segur, seran font de nous coneixements.
Innovació i una sorpresa final en directe
Però el RobolotCon24 d’aquest any no només aportarà als assistents coneixements i intercanvi d’experiències sinó que també reserva un espai per a la demostració i l’experimentació. A la mateixa sala El Torín d’Olot hi haurà un espai on es podran veure projectes relacionats amb vivendes intel·ligents, robots que simulen vehicles i que pugen les dades a Internet a temps real, estacions de mesura de qualitat de l’aire o una “neurona gegant” feta amb neopixels (leds intel·ligents).
La jornada contempla parlar de l’Internet de les coses sense fils, i ho farà amb una demostració en directe baixant dades des d’un volcà de la ciutat fins al Torin.
També es parlarà de la “visió artificial” i s’il·lustrarà amb robots que poden reconèixer senyals de trànsit, fet que els permet ser autònoms en el seu funcionament. En aquest sentit es donaran eines de programació gratuïtes pensades especialment per treballar a les aules.
Però la jornada acabarà amb una sorpresa final: el LiveCoding. El creador d’Snap!, Bernat Romagosa, oferirà un espectacle audiovisual a través de la programació en directe. Una experiència que estarà oberta a tothom i que, des de Robolot, es vol convidar a tothom a gaudir-la.
Recordem que Robolot d’enguany compta amb finançament dels fons NextGeneration de la Unió Europea, del Ministerio de Educación y Formación Profesional i del Plan de Recuperación Transformación y Resiliencia.