Durant el primer semestre del 2024, el servei d’emprenedoria de DinàmiG ha atès 101 persones, realitzant un total de 123 atencions vinculades amb l’àmbit de l’emprenedoria.
27 de juliol de 2024
Aquestes atencions han estat dirigides tant a persones interessades a iniciar un negoci com a aquelles que buscaven informació sobre ajudes per a la creació de negocis i els tràmits necessaris. Cal tenir en compte que un 30% del total de persones ateses són emprenedors i emprenedores amb negocis en marxa que utilitzen el servei per revisar i millorar les seves activitats.
La majoria de les atencions s’han fet de manera presencial, tot i que també s’ofereix l’opció de fer-les de manera virtual ajustant-se a la disponibilitat horària dels usuaris/àries. En aquest sentit, aproximadament un 5% de les atencions s’han fet en línia.
El perfil de la persona usuària del servei d’emprenedoria continua essent majoritàriament dones de la Garrotxa que es troben en actiu, treballant amb una feina per compte d’altri, que disposen d’estudis universitaris i amb una edat compresa entre els 31 i els 45 anys. Aquest perfil es manté constant des d’abans del 2020 i les dades d’aquest 2024 mostren la seva consolidació amb un 49% de les persones ateses d’arreu de la comarca de la Garrotxa i un 46% de la ciutat d’Olot.
Durant aquest primer semestre de l’any s’han creat 9 negocis per persones usuàries del servei d’Emprenedoria de DinàmiG. Aquesta xifra representa un 82% del total de negocis creats per usuaris del servei durant tot el 2023. L’any passat, la majoria dels negocis creats es van situar a la ciutat d’Olot, amb local físic, de l’àmbit de l’hostaleria i liderats per dones.
De les dades extretes d’aquest primer semestre del 2024, 8 dels 9 negocis creats estan liderats per dones i, el projecte restant, per un equip format per nois. La majoria d’aquests nous negocis s’han situat a la comarca de la Garrotxa i un 33% han escollit establir-se a la ciutat d’Olot.
Del total, el 55% dels negocis disposen d’espai per a l’atenció al públic, mentre que la resta són projectes empresarials que no requereixen local, ofereixen els seus serveis en diferents espais o directament a casa del client. Un 33% dels nous negocis pertanyen al sector de l’hostaleria i el comerç, mentre que la resta ofereixen serveis a les persones, com ara gimnasos, establiments de manicura o teràpia.
Paral·lelament, durant els primers sis mesos d’aquest 2024 s’han portat a terme 2 accions del projecte “Dones al costat de dones” que pretén donar visibilitat a les dones de la Garrotxa que treballen en l’àmbit empresarial i emprenedor. Es tracta d’un projecte que va néixer a finals del 2023, quan, arran d’una crida a les dones empresàries de la comarca, es va manifestar la necessitat i voluntat de disposar d’un espai de trobada trimestral on les participants poguessin compartir experiències, donar a conèixer els seus projectes i aprendre de les experiències d’altres dones.
Amb aquest propòsit, enguany s’han programat trobades trimestrals perquè les dones participants puguin compartir i aprendre juntes. Fins ara, ja s’han portat a terme dues accions com la xerrada ‘Com passar d’una afició a un negoci", a càrrec de l’emprenedora tèxtil Emma Bover, creadora del vestuari del primer equip del Club Patinatge Olot (CPA Olot) que va comptar amb un col·loqui i explicació de casos personals. A part, a principis del passat mes de juny, es va portar a terme la segona trobada, que va anar a càrrec de l’olotina Mireia Delgà, i que estava focalitzada en l’autolideratge. En aquest cas la trobada estava centrada a establir un full de ruta per ajudar les dones empresàries a consolidar el seu lideratge personal i professional.
Per a aquest segon semestre de l’any s’han previst dues accions més que giraran entorn la creació de comunitat i l’acompanyament a l’hora d’emprendre. D’altra banda, des del Servei d’Emprenedoria de DinàmiG s’ha volgut acostar l’emprenedoria a les aules. Amb aquest objectiu, amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i l’equip de Recursos Educatius, s’ofereixen 4 tipus de tallers per familiaritzar els joves amb l’emprenedoria i les seves aptituds. Enguany les temàtiques dels tallers han estat la creativitat, la creació d’un pla d’empresa, l’eina Business Model Canvas i experiències emprenedores. Al llarg d’aquest curs 2023-2024 s’han realitzat prop de cinquanta tallers, la majoria als centres educatius de la ciutat i un 4% per primera vegada a altres centres de la comarca.
De les peticions rebudes es desprèn que la temàtica més demandada ha estat la creativitat, seguida per la creació d’un pla d’empresa. Un 11% de les peticions han estat per conèixer experiències emprenedores a través de les quals l’alumnat ha conegut de primera mà persones de la comarca que expliquen la seva trajectòria i inicis. Per aquesta acció s’ha comptat amb la col·laboració del Campus Garrotxa i d’emprenedors i emprenedores que havien fet ús del servei.
La gran majoria de les sessions a centres educatius (un 45%) han estat dirigides a l’alumnat d’ESO i de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior. Cal destacar que també s’han realitzat tallers als alumnes i les alumnes del PFI (Programes de Formació i Inserció) i dels Graus Universitaris de l’Escola d’Art d’Olot. Amb aquestes accions s’han impactat a més de 1.000 joves de la comarca, que han pogut conèixer de prop l’emprenedoria.
De cara als propers mesos, s’està treballant en el Garrotxa Emprèn que tindrà lloc aquesta tardor. Aquest esdeveniment, que arribarà a la 10a edició, pretén acostar l’emprenedoria a la ciutadania alhora que visibilitzar i reconèixer l’activitat emprenedora i empresarial local.
Com en altres ocasions, es programaran activitats per a tots els públics i col·laborant amb altres entitats del territori, per tal de promoure l’emprenedoria i generar un escenari apropiat per a l’aparició de sinergies i projectes en col·laboració.
L’Ajuntament d’Olot, com a membre de la Xarxa Emprèn, ofereix el servei d’emprenedoria a través de DinàmiG. Totes aquelles persones que estiguin interessades a crear un negoci, que hagin iniciat un projecte empresarial recentment o vulguin millorar-ho poden concertar cita prèvia a la web www.dinamig.cat o a la web de la Xarxa Emprèn, o bé adreçant un correu electrònic a suport.empresa@dinamig.cat.