Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Protecció Civil activa la sirena d’emergències de Sant Esteve per recuperar la seva història

L'Associació de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil d'Olot (AVPC) i Protecció Civil municipal segueixen amb les tasques de sensibilització i educació ciutadana en matèria d’emergències. El divendres 30 d’agost, a les 19h, a l’església parroquial de Sant Esteve, tindrà lloc la presentació del context històric de la instal·lació de la sirena ubicada en aquest espai. Després de la xerrada, organitzada conjuntament amb l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, es podrà tornar a escoltar la sirena del campanar, en una iniciativa que vol ser una reivindicació del paper i la tasca que històricament duen a terme els serveis d'emergències al territori.

20 d'agost de 2024


Després de la prova que es va portar a terme el passat 6 d'octubre del 2023, l'equip de l'Associació de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil d’Olot (AVPC) i Protecció Civil municipal tornaran a fer sonar l'alarma situada al campanar de l'església de Sant Esteve. En l’anterior cas, el sistema es va activar durant les proves que portaven a terme els tècnics i, ara, tornarà a sonar en el marc de l’acte de presentació de la seva història, amb la voluntat de donar a conèixer i recuperar una eina d’avís per als serveis d’emergència i per a la població d’Olot durant els darrers gairebé 80 anys.

 

La prova anirà a càrrec de l'equip de voluntaris i voluntàries de Protecció Civil i dels Serveis municipals de l’Ajuntament d’Olot. Per tal de comprovar la durada i l’abast del so es faran proves d’activació de la sirena.

 

La prova de la sirena es portarà a terme el proper divendres 30 d’agost, a les 19.30 h.  Prèviament, a les 19 h, es farà una xerrada de contextualització històrica de la instal·lació i l’ús de la sirena, a càrrec de la cap de l’Arxiu Municipal d’Olot, Anna Bonfill.

 

 

Una sirena amb més de 80 anys d'història

 

L'11 de desembre de 1946 l’Ajuntament d’Olot va rebre la confirmació per part d’AEESA Anglo-Española de Electricidad, SA –una companyia amb seu a Barcelona, especialitzada en maquinària, material elèctric, refrigeració i condicionament d'aire, radiotelefonia i especialitats de la construcció– que podien complir amb l’encàrrec fet per l’arquitecte municipal perquè la ciutat disposés d’una sirena.

 

Tal com es pot consultar a la carta que custodia l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, el subdirector de la companyia, Domingo Falcó Bolingar, donava resposta a la petició que l'arquitecte municipal d’Olot havia fet el 29 de novembre del mateix any en la qual encarregava una sirena d'alarma amb motor per al cos dels Bombers, que es col·locaria a la torre campanar de l'església de Sant Esteve.

 

Segons la documentació, la instal·lació va comptar amb l'aprovació del Bisbat de Girona, així com de la parròquia, i va ser aprovada per unanimitat a la Comissió Gestora Municipal de l'Ajuntament d'Olot el 2 de juny de 1947. En tot moment, la sirena tenia com a objectiu servir per alertar en cas d'incendi o davant de situacions d'emergència a la ciutat.

 

Però encara hem d’anar més enrere: l’1 de gener de 1938 Olot disposava del Pla general de defensa d’Olot contra el bombardeig sistemàtic de les ciutats de l’Espanya republicana, en el marc de la primera guerra en la qual la rereguarda es considerava un camp de batalla més. Entre d’altres mesures, el Pla ja proposava la instal·lació d’una sirena al campanar de Sant Esteve. 

  • SantEsteve4_
  • SirenaSantEsteve2_
  • SantEsteve3_
  • SirenaSantEsteve_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat