L’Ajuntament d’Olot crea el Premi en reconeixement a les persones o entitats que destaquen per la seva trajectòria professional i la contribució al desenvolupament econòmic i social de la ciutat. Els guardons porten per nom Ricard Simon en reconeixement a l’empremta que l’empresari olotí va tenir a la ciutat. Dimecres 6 de novembre tindrà lloc l’acte de lliurament del primer Premi a l’Excel·lència Empresarial, que recollirà Xavier Codina Güell, elaborador de la tradicional Ratafia Russet.
17 d'octubre de 2024
Amb la voluntat de posar en valor l'activitat empresarial de la ciutat, l’Ajuntament d’Olot posa en marxa el Premi a l'Excel·lència Empresarial. Amb aquesta iniciativa, el Consistori vol distingir aquelles persones o entitats que, més enllà dels seus èxits empresarials, han contribuït de manera significativa al desenvolupament econòmic i social d’Olot.
El guardó vol reconèixer trajectòries empresarials que han tingut un impacte positiu en la dinamització de l'economia local i que, a més, s’han destacat per la seva implicació en iniciatives que promouen el creixement i la millora del teixit empresarial i social de la ciutat. Els premiats seran persones o empreses, de reconegut èxit professional, i que mantenen un compromís ferm amb el desenvolupament d'Olot i la Garrotxa.
La selecció dels premiats es farà cada any a partir d'una proposta elaborada per l'Àrea de Promoció Econòmica de DinàmiG a la regidoria d’Empresa de l’Ajuntament d’Olot. Aquesta candidatura recollirà les propostes basades en mèrits i requisits establerts, i haurà de contenir un recull argumentat de les persones o entitats que compleixin amb els objectius del premi, i servirà com a base per escollir el guardonat de cada edició.
Aquest any, el Premi a l’Excel·lència Empresarial recaurà en l’empresari Xavier Codina Güell. El jurat ha destacat la trajectòria de Codina al capdavant de Ratafia Russet, que elabora aquesta popular beguda, que ha superat els cent vint anys d’història, i que s’ha convertit en un dels elements més tradicionals i vinculats a la ciutat.
Xavier Codina Güell, Premi a l’Excel·lència Empresarial 2024
Nascut l’any 1952 a Olot, Xavier Codina Güell va començar de jove a interessar-se per la ceràmica al taller del caputxí pare Marià. Es va matricular a l’escola Massana, però quan el seu pare es va posar malalt, va haver de deixar els estudis per fer-se càrrec del negoci familiar i fer costat a la seva mare. Durant un temps, va compaginar el negoci amb la ceràmica: formà part de la Cooperativa Coure on participà en activitats com ara tallers de Rakú o Estiu Japó, entre altres. També va formar part del grup musical Pa torrat.
Progressivament augmenta la dedicació a l’empresa familiar i va deixant la ceràmica. Als anys 80, coincidint amb el final de la venda de licors a granel, decidí donar un canvi d’orientació a l’empresa i dedicar-se només a fer ratafia, ja que considerà que n’era el producte estrella, fet a partir d’una fórmula pròpia i amb ingredients naturals. També fou pioner en la introducció de millores en el procés d’elaboració d’aquest licor, des d’augmentar-ne els temps d’envelliment com en la incorporació del sistema de soleres.
Juntament amb en Toti Vilanova de Can Carbasseres i Josep Font de Can Japot, tres empreses centenàries, funden el 1997 l’associació d’artesans Ben Bé d’Olot, una plataforma conjunta amb l’objectiu de preservar, difondre i posar en valor uns productes tradicionals, autèntics i molt representatius de la ciutat d’Olot.
L’empresa Ratafia Russet, que actualment compta amb una plantilla de 14 treballadors, ha seguit un creixement sostenible i està situada en una bona posició dins el mercat. El 2022 va traslladar l’obrador de Cal Russet al Mas Transvaal, més ampli i agradable, envoltat d’una plantació de nogueres i plantes aromàtiques, amb l’objectiu de poder conrear part dels ingredients necessaris per la producció de ratafia i donar a conèixer el món d’aquest licor, les plantes medicinals, la cultura tradicional que l’envolta i el país.
Fa més de quaranta anys que col·labora a la Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i més de trenta a la Fira de la Ratafia de Besalú. Va ser el primer confrare d’honor nomenat per la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i ha estat distingit amb la insígnia Pont de Plata de Besalú. Ha participat incondicionalment a la Fira del Fesol de Santa Pau i a la Fira del Fajol de Batet de la Serra i ha impartit molts anys tallers per aprendre a fer ratafia al Parc de Pedra Tosca de Les Preses.
Ha col·laborat al Cornamusam des de fa una colla d’anys i patrocina els Premi de composició per a Cornamusa Ratafia Russet que s’ha atorgat els anys 1998, 1999, 2000, 2005, 2006, 2015, 2023 i 2024. També ha mantingut la seva col·laboració a festivals com Ésdansa de les Preses, Associació Musical de La Vall d’en Bas, Combat de Corrandes de Montagut, Càntut de Cassà de la Selva, Girona Sona i Sala VOL de Barcelona, entre altres. És també un dels patrocinadors de Lluèrnia i de la revista Les Garrotxes.
En Xavier es mostra satisfet i orgullós en constatar que la ratafia d’Olot, a banda de ser una beguda molt estimada i sentida per la gent de la Garrotxa, és també molt apreciada gastronòmicament. Molts pastisseries la fan servir per fer coques, galetes, pa, bombons, xocolates, torrons, etc. També hi ha carnisseries que en posen a les botifarres, hamburgueses i altres elaboracions. Els restauradors de la comarca sovint preparen plats amb ratafia, sobretot carns i postres: des del popular Garrotxí o Català fins a receptes sofisticades.
El lliurament del Premi a l’Excel·lència Empresarial tindrà lloc el dimecres 6 de novembre a les 19h a la Sala El Torín. L’acte comptarà amb la participació Josep Roca, del Celler de Can Roca i el guardó és obra de l’escultora i arquitecta olotina Cristina Montero.
Premi a l'Excel·lència Empresarial Ricard Simon
L’Ajuntament d’Olot aprovarà a la Junta de Govern Local del dijous 24 d’octubre la creació del Premi a l'Excel·lència Empresarial per reconèixer les trajectòries que han tingut una contribució rellevant en l’àmbit econòmic i en el creixement del teixit empresarial a la ciutat.
El Premi a l’Excel·lència Empresarial portarà el nom de Ricard Simon, l’empresari olotí que va transformar un petit taller familiar en una multinacional dedicada a la fabricació d’endolls, material elèctric, il·luminació interior i recàrrega de vehicles elèctrics. A més del seu èxit empresarial, Simon va destacar per la seva implicació en iniciatives locals, com la seva contribució en la fundació de Ràdio Olot i la seva participació en el naixement d’Olot TV.
També va tenir un paper destacat a la Unió Esportiva Olot, com a directiu i patrocinador, i va fer possible la construcció de la Llar d’Infants del Morrot. Simon va rebre diversos reconeixements, com el Premi President Macià a la Constància en el Treball, el Premi Princep Felip a l’Excel·lència Empresarial i va ser el Garrotxí de l’any al 2006.
El Premi és un homenatge a la seva figura i a la contribució a la ciutat. La distinció no només celebra els èxits individuals, sinó que també inspira altres empreses i professionals a seguir un camí de compromís amb el desenvolupament econòmic i social d'Olot.