Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

L’Espai Cràter reforça aquest 2024 el seu impacte al territori

El centre tanca el 2024 amb 40.004 usuaris i 1.058 activitats. A nivell educatiu, l’Espai Cràter és referent amb 12.179 alumnes i una valoració de 9,7 sobre 10. Ciència, cinema, tallers i conferències per començar el 2025. 

9 de gener de 2025


L’Espai Cràter reforça el seu impacte al territori tancant el 2024 amb 40.004 usuaris, que representen 142 persones al dia de mitjana. Aquest any també ha estat el de consolidació de la proposta educativa amb 12.179 alumnes i una valoració de 9,7/10. Amb l’estrena de CRÀTER 360, l’Espai Cràter segueix destacant en el mapa turístic català. I en l’àmbit local, continua com un dels principals centres d’activitats, amb 7.042 assistents.

 

Una proposta educativa consolidada

Aquest any 2024 ha estat el de la consolidació de l’Espai Cràter com a referent educatiu. La feina de l’equip, valorada pels centres educatius amb un 9,7 sobre 10, així com la revisió i millora constant de les activitats, reflecteixen uns resultats immillorables: 12.179 alumnes de tot Catalunya han passat per l’Espai Cràter aquest any, un 2% més que l’any passat. D’aquests, un 78% ho han fet a través del servei educatiu propi i la resta amb empreses de guiatge acreditades del territori. Un 80% de les escoles han repetit la seva experiència al centre.

Aquest 2024, el 67% de les escoles que han visitat l’Espai Cràter han estat de fora la  Garrotxa. Principalment, de l’Alt Empordà, Osona, el Barcelonès, el Gironès i la Selva. I també del sud de França, d’on han vingut 672 alumnes aquest any. En l’àmbit local, l’Espai Cràter també és referent. Des de la seva obertura i per tercer any consecutiu, les activitats que ofereix han estat les més sol·licitades dels Recursos Educatius de l’Ajuntament d’Olot. En total, ja han passat per l’Espai Cràter 33.267 alumnes.

 

Un referent en l’àmbit turístic català

Gairebé tres anys després de la seva obertura, l’Espai Cràter s’ha posicionat com un referent en la divulgació científica i el vulcanisme. Dels 40.004 usuaris d’aquest 2024, un 82% ha visitat l’exposició permanent, que enguany ha comptat amb grans novetats: l’estrena de CRÀTER 360, la nova experiència immersiva, i la renovació del videomapatge que es projecta a l’aflorament del volcà del Puig del Roser. Els visitants d’aquest any han continuat qualificant la seva experiència a l’Espai Cràter com a excel·lent amb una mitjana de 9,2 sobre 10.

El públic ha estat majoritàriament familiar i sènior, i de Catalunya. Les comarques que més ens han visitat aquest 2024 són el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Gironès i Osona. A nivell espanyol, els visitants han estat principalment de la Comunitat Valenciana, Madrid, les Illes Balears i el País Basc. El públic internacional ha representat un 10% del total, amb França com a país principal (54%), seguit d’Alemanya, els Països Baixos, el Regne Unit i Bèlgica.

Des de la seva obertura, l’Espai Cràter ha rebut un total de 132.231 usuaris.

 

Centre d’activitats a nivell local

En l’àmbit local, l’Espai Cràter segueix sent un dels equipaments més utilitzats per a activitats socials i culturals pròpies i organitzades per altres entitats o empreses. Aquest 2024 s’han fet al centre 165 activitats, que han comptat amb l’assistència de 7.042 persones. Ha estat un any de grans propostes com la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i la Tècnica, el Memorial Oriol de Bolòs, la 4a edició del Mes de la Vulcanologia, el Cinemacràter o Els grans interrogants de la ciència. Quan encara no s’han complert tres anys de l’obertura, la Sala Magma ja ha acollit 432 activitats, amb 21.334 assistents.

A aquestes activitats cal sumar-hi les visites guiades i els tallers familiars que de forma regular es programen des de l’Espai Cràter. Aquest 2024 s’han fet 84 visites guiades programades i 77 a demanda, de les quals 10 han estat a col·lectius de persones nouvingudes o en risc d’exclusió social. Pel que fa als tallers familiars, s’han ofert 29 sessions que han comptat amb 583 assistents.

 

El 2025 comença amb la programació d’hivern

Per començar el nou any, l’Espai Cràter ha dissenyat una programació d’hivern que compta amb activitats que combinen ciència, art i educació per a tota la família.

Una de les més destacades és el taller d’iniciació al dibuix del paisatge geològic, que oferirà l’Isaac Camps el dissabte 22 de març. Aquesta activitat gratuïta amb reserva prèvia tindrà lloc al volcà de la Pomareda i permetrà als participants interpretar i plasmar el paisatge volcànic en paper, combinant tècniques artístiques i científiques.

El cicle de cinema gratuït El murmuri de l’aigua i altres sorolls, comissariat per Jordi Teis, continuarà aquest hivern explorant temàtiques mediambientals a través de documentals i pel·lícules de ficció. El divendres 28 de març es podrà veure a la Sala Magma 32 Sounds, una proposta audiovisual immersiva que permetrà als assistents viure una experiència única amb auriculars per connectar d’una manera sensorial i profunda amb el món del so.

L’exposició fotogràfica “És o è? Gènesi d’una nova frontera”, de Wenceslau Mas i Marçal Navarro clourà el 25 de gener amb una xerrada a càrrec del Dr. Miquel Àngel Fumanal i una taula rodona amb els premiats d’ENFOOCA. La mostra, que ha romàs a l’Espai Cràter des del 18 d’octubre, explora la frontera geopolítica entre les comarques de la Garrotxa i Osona.

I també aquest hivern l’Espai Cràter seguirà amb els tallers familiars “Volcàniclab” i  “Alerta, STEM en risc?”; una nova sessió de Ciència als barris, que en aquest cas es farà a Sant Cristòfor i Mas Bernat; i amb les conferències de “Els grans interrogants de la ciència”.

 

| Consulteu tota la programació i reserveu les vostres entrades a www.espaicrater.com

 

 

  • EC_1_
  • CIÈNCIA ALS BARRIS
  • TALLER INICIACIO DIBUIX (2)
  • EC_2_

    + 5

  • FILM 32 SOUNDS
  • Programació hivern 2025 Espai Cràter-1
  • TALLER INICIACIO DIBUIX (1)
  • Programació hivern 2025 Espai Cràter-2
  • EC_4_

Enllaços relacionats

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat