La Garrotxa participarà en un projecte pioner que desenvoluparà el model d’atenció domiciliària integrada social i sanitària del futur a Catalunya. A partir d’avui i durant dos anys, deu entitats col·laboraran per transformar el model d’atenció domiciliària, que presentarà les seves conclusions a finals del 2026, permetent així, extendre el model a altres territoris de Catalunya.
16 de gener de 2025
Una resposta integrada als grans reptes socials i sanitaris
L’envelliment de la població i l’augment de persones amb multimorbiditat, fragilitat o necessitats complexes evidencien la necessitat d’un sistema més integrat. Alhora, moltes persones grans viuen soles i han d’interactuar amb diferents serveis i professionals, cosa que sovint genera duplicitats, repeticions i neguit.
Davant d’aquest repte neix el projecte ADMIT (Atenció DoMiciliaria InTegrada), amb finançament europeu, que té per objectiu transformar l’atenció domiciliària a Catalunya mitjançant un model integrat social i sanitari que garanteixi la continuïtat en l’atenció i millori la qualitat de vida de les persones grans.
ADMIT és un exemple de col·laboració institucional per abordar els reptes d’una societat en procés d’envelliment i amb necessitats complexes que vol revertir aquesta situació oferint:
El Dr. Marco Inzitari, director d’Atenció Integrada i Recerca del Parc Sanitari Pere Virgili i líder del projecte, explica que ADMIT “també vol assegurar que totes les persones, independentment de la seva situació, tinguin les mateixes oportunitats d’accés i continuïtat als serveis sanitaris i socials i una experiència positiva en els mateixos, alhora que les seves cuidadores i cuidadors se sentin empoderades i recolzades”. Contribuir a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat del sistema de benestar actual és un altre dels pilars del projecte. Segons Inzitari, "amb ADMIT no només volem transformar l’atenció domiciliària, sinó demostrar que una atenció integrada i sostenible és possible i necessària”.
El projecte inclou el desenvolupament d’una plataforma tecnològica amb analítica avançada i monitorització domèstica per oferir atenció personalitzada. Aquesta tecnologia, dissenyada amb els màxims estàndards de seguretat i confidencialitat, assegurarà el tractament ètic de les dades segons la normativa vigent.
El model es provarà amb centenars d’usuaris de Barcelona, la Garrotxa i Osona, assegurant que també s’adapta a les necessitats de zones rurals i urbanes, treballant conjuntament amb les institucions i serveis locals. ADMIT és escalable a altres territoris per garantir que tots els ciutadans, independentment d’on visquin, puguin beneficiar-se d’una atenció integrada.
ADMIT també busca reduir la càrrega emocional i física de les persones cuidadores, oferint-los eines i reconeixement per la seva tasca essencial. D’altra banda, facilitarà la feina als professionals amb accés a informació clau i potenciarà la cohesió entre equips multidisciplinaris. Així mateix, el projecte inclou formació específica i suport continuat per assegurar que professionals i usuaris es familiaritzin amb les noves eines i processos.
L’eficiència és clau per garantir un sistema sostenible a llarg termini. ADMIT busca demostrar que integrar serveis socials i sanitaris redueix costos associats a reingressos i duplicitats, alhora que millora la qualitat de l’atenció.
Actualment, s’estan definint les rutes assistencials i protocols d’intervenció, amb la col·laboració de professionals i usuaris. Durant el primer trimestre de 2025 començarà la implementació del pilot, que s’avaluarà fins a finals del 2026, any en què es presentaran els resultats finals per escalar el model a altres territoris.
El projecte, impulsat pel Parc Sanitari Pere Virgili, és una iniciativa pionera que representa una col·laboració única entre institucions sanitàries, socials, tecnològiques, de recerca i de participació ciutadana. Aquesta aliança multidisciplinària combina expertesa i innovació per abordar els grans reptes d’una societat en procés d’envelliment i forma part dels 18 projectes transformadors per al sistema sanitari de Catalunya finançats pel CatSalut amb fons europeus.
En total participen deu entitats en el projecte. Set d’elles en el projecte demostratiu per a la validació del model d’atenció ADMIT (IMSS - Institut Municipal Serveis Socials Ajuntament de Barcelona; EBA Vallcarca - St.Gervasi; EBA Sarrià; CAP Larrard; el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa; la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i ICS Girona), dues que participen, conjuntament amb el Parc Sanitari Pere Virgili, en l’adquisició conjunta de la plataforma tecnològica (Consorci Hospitalari de Vic i Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf) i el living lab BALL per a la participació ciutadana.
La implementació a la Garrotxa
A la Garrotxa, el projecte iniciarà amb una prova pilot en què hi participaran més d’un centenar de persones. El perfil de persones a qui es dirigeix aquest projecte pilot són persones grans de la comarca que viuen al domicili i que es troben en una situació de complexitat tant social com sanitaria.
L'execució d'aquest projecte pretén:
La finalitat última és millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones i del seu entorn de cura a la nostra comarca.