Mapadeball és un projecte educatiu que té per objectiu apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània a l’alumnat jove de la comarca. Més de tres-cents joves representaran al Teatre Principal d’Olot la coreografia que han treballat durant aquest primer trimestre a les aules.
21 de gener de 2025
| Els instituts participants d’aquesta edició són l’Institut Bosc de la Coma, l’Institut-Escola Cor de Maria, l’Institut-Escola Pia i l’Institut-Escola Greda.
En la seva tretzena edició, Mapadeball es constitueix un any més com una eina educativa i alhora una vivència positiva a l’entorn de l’escena i el procés creatiu. Dimarts 21 i dimecres 22 de gener, més de tres-cents joves pujaran a l’escenari del Teatre Principal d’Olot per interpretar una coreografia que han treballat als seus instituts durant el primer trimestre d’aquest curs escolar 2024 - 2025. L’espectacle es farà a les 8 del vespre i tindrà una durada de 45 minuts.
Al projecte de Mapadeball hi participa l’alumnat de segon d’ESO de l’Institut Bosc de la Coma, l’Institut-Escola Cor de Maria, l’Institut-Escola Pia i l’Institut-Escola Greda. En aquesta edició hi actuen un total de 312 participants i es preveuen fins a 1000 espectadors. L’espectacle final comptarà amb dos passis oberts al públic general i a les famílies. També es faran dues representacions per a l’alumnat de primer d’ESO dels instituts i per als participants del taller de crítica.
En aquesta edició, la coreografia és de Sílvia Sant Funk i Mònica Muntaner, ballarines i membres de l’equip fundador de l’espai de dansa La Poderosa i del col·lectiu de creació Las Santas. Umhlaba, que significa “món” en llengua zulú, és la peça proposada. Una proposta artística en què les coreògrafes parteixen de la idea que som una part minúscula d’un món molt gran i membres d’una comunitat amb la qual ens construïm. La peça permet que l’alumnat explori la temàtica des d’una perspectiva individual, comunitària i planetària amb l’objectiu de plasmar-ho en una experiència compartida. La direcció coreogràfica ha anat a càrrec de Marta Móra, que també ha fet d’assistent de formació.
Sobre el projecte
Mapadeball va més enllà d’un espectacle de dansa contemporània; es tracta d’un projecte educatiu que té per objectiu apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània a l’alumnat jove de la comarca i, alhora, esdevé una eina educativa per al professorat. També és una vivència i una experiència positiva, tant personalment com col·lectivament, per a l’alumnat dels instituts d’ensenyament secundari. El projecte està liderat per coreògrafs professionals i compta amb la participació de ballarins locals que han actuat de mediadors amb els centres educatius participants.
El projecte actua principalment sobre els alumnes de segon d’ESO, els quals reben formació artística de la mà de mediadors professionals de la dansa i a través de la qual se’ls dona eines de treball amb el cos. Per altra banda, Mapadeball també ofereix formació al professorat, donant-los eines de moviment, de composició, de situació a l’espai i de creativitat per després treballar amb l’alumnat. Finalment, el projecte també té un impacte en les famílies. En la representació final de l’espectacle, les famílies prenen consciència de la importància de la formació artística en l’àmbit escolar, de la necessitat de l’aprenentatge sobre el propi cos i, al mateix temps, esdevenen públic de dansa contemporània, potser per primera vegada.
Dansa i escriptura periodística
En aquesta edició de Mapadeball es repeteix la novetat de l’any passat: un taller de crítica de dansa adreçat a l’alumnat de tercer d’ESO dels instituts participants. La coordinació de l’activitat va a càrrec de Recomana.cat i enguany hi ha participants de tots quatre centres. Els estudiants faran la crítica de l’espectacle final amb cròniques, articles o entrevistes, una activitat que s’encaixarà dins l’àrea de llengües (català, castellà, anglès o francès). Amb el coneixement que aquests alumnes van adquirir amb la seva participació en la coreografia de l’any passat, podran fer aquest treball d’escriptura periodística sobre la dansa contemporània i l’espectacle final dels seus companys. L’objectiu de l’activitat és que els textos finals també facin d’altaveu del projecte Mapadeball i que arribin a la resta de l’institut i de la ciutat. Els escrits finals que sortiran d’aquest taller es podran utilitzar per les revistes i diaris de la ciutat, per la revista de l’institut i per les xarxes socials locals.
Mapadeball ho organitza l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, el Mercat de les Flors i la Xarxa d’Activitats Culturals Transversal. Des dels seus inicis, el projecte ha crescut per arribar enguany a 9 ciutats, 43 instituts, 85 professors i 3100 alumnes de Catalunya.