Es tracta de la primera acció sorgida del conveni entre la Garrotxa, La Palma i el CSIC, signat el passat mes de novembre.
Dirigit per Geociències Barcelona, compta amb la participació d’un equip docent de prestigi internacional, amb experts del CSIC, l’IGN i la Universitat de Barcelona, la de Roma i La Laguna.
Durant dues setmanes intensives els participants obtindran una formació integral en vulcanologia que combina teoria, pràctica i sortides de camp en dos territoris amb una geologia excepcional.
4 d'abril de 2025
Del 20 d’octubre a l’1 de novembre tindrà lloc la primera edició del Curs Internacional de Vulcanologia. Olot (La Garrotxa) – La Palma, una formació única que combinarà teoria, pràctica i sortides de camp en dues regions volcàniques singulars d’Europa.
El curs està organitzat pel Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), que el dirigeix acadèmicament, i coordinat per l’Espai Cràter (Ajuntament d’Olot), el Cabildo Insular de La Palma, la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI).
Aquesta iniciativa és la primera acció sorgida del conveni entre la Garrotxa, La Palma i el CSIC, signat el passat mes de novembre, que promou la cooperació territorial en àmbits com la recerca i el desenvolupament científic, els projectes europeus, la digitalització i la transformació digital, i l’intercanvi de coneixement.
Un programa intensiu amb teoria i pràctica sobre el terreny
El curs ofereix una formació integral en vulcanologia, que permetrà als participants adquirir coneixements fonamentals sobre els processos magmàtics i volcànics i els mètodes d’estudi actuals. Durant dues setmanes, els alumnes combinaran sessions a l’Espai Cràter d’Olot, a la Garrotxa, i a Los Llanos de Aridane, a La Palma, amb sortides de camp.
A la Garrotxa es treballaran temes com la petrologia, la vulcanologia física, l’estratigrafia volcànica o la geofísica aplicada a la vulcanologia. També es posarà el focus en la modelització de processos volcànics, amb l’ús d’eines avançades com l’anàlisi de dades, la modelització numèrica, la intel·ligència artificial i el machine learning. A La Palma, els continguts se centraran en la geologia de Canàries, la vigilància volcànica, i l’anàlisi, gestió i comunicació del risc volcànic.
Les sortides de camp en llocs tan emblemàtics com el Camp Volcànic de la Garrotxa i La Palma, a les Illes Canàries, esdevindran una oportunitat única d’aplicar la teoria apresa i d’explorar, amb l’acompanyament de professorat expert, els principals llocs d’interès geològic i afloraments volcànics de les dues regions.
Un equip docent de prestigi internacional
La formació està dirigida per la Dra. Adelina Geyer i el Dr. Xavier de Bolós, de l’Applied Volcanology Team del Geociències Barcelona, institut de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (GEO3BCN – CSIC). Compta, a més, amb la participació d’onze professionals destacats provinents d’institucions de prestigi com el mateix CSIC, la Universitat de Barcelona, la Sapienza Università di Roma, el Instituto Geográfico Nacional i la Universidad de La Laguna.
Amb una estructura acadèmica robusta i un enfocament interdisciplinari, el curs fomenta la col·laboració entre experts de diferents àrees per abordar els desafiaments de la vulcanologia moderna de manera integral.
Inscripcions i informació pràctica
El curs està obert a estudiants de grau i postgrau en geologia, física, química i disciplines afins, així com a investigadors, tècnics i professionals especialitzats en vulcanologia, gestió del risc volcànic, geoconservació i geotèrmia. També està destinat a docents, divulgadors i comunicadors científics que vulguin aprofundir en la vulcanologia.
El període de preinscripcions serà del 15 d’abril al 15 de maig, i hi ha un total de 25 places. L’import de la matrícula és de 750 € i inclou el trasllat entre Olot i La Palma. Els estudiants poden optar a diferents beques. Tota la informació del curs es pot consultar a aquí. Per a més informació i dubtes, es pot escriure a fes@olot.cat.