22 de gener de 2025
Descripció
Prenent com a exemple les publicacions Butifarra! (1975–8) i Cul-de-Sac (1982), la professora universitària Rhiannon McGlade (Escòcia) parlarà sobre com els autors i il·lustradors van utilitzar la sàtira, la caricatura i l’humor per afrontar les transformacions polítiques i socials de la Transició espanyola. Repassarà també la figura d’una de les il·lustradores pioneres, Montse Clavé.
La narrativa de la Transició espanyola com a període de consens i d’unitat ha estat reeixidament qüestionada, conduint a un reconeixement de la política i la feina de la cultura urbana i dels moviments de base, així com a la importància de l’acció col·lectiva. Amb les seves arrels en la llarga tradició de la sàtira gràfica a Catalunya, aquesta presentació aborda el paper del còmic català com a mitjà de crítica social dins d’aquest moment breument revifat pel còmic autòcton. Es prenen com a casos d’estudi les publicacions Butifarra! (1975-78) i Cul-de-Sac (1982), així com l’obra d’una de les seves contribuïdores pioneres, Montse Clavé, per explorar com aquestes revistes van utilitzar la sàtira, la caricatura i l’humor per afrontar les transformacions polítiques i socials del moment. Es considera el còmic de barri com a eina per a la crítica social i com a recurs per a la participació ciutadana, examinant com aquestes publicacions van influir en la consciència col·lectiva de la societat catalana de classe obrera i feminista.
La xerrada anirà a càrrec de Rhiannon McGlade, resident a Faber durant el mes de gener. McGlade ha publicat i presentat abastament la cultura, història i política espanyola i catalana, centrant-se en còmics, premsa satírica i humor, inclòs el seu llibre Catalan Cartoons: A cultural and political history (2016). McGlade ha investigat com els còmics catalans van contribuir al debat públic del moment, i com van influir en la consciència col·lectiva de la societat catalana de classe obrera. Van ser un recurs per a la participació ciutadana un cop mort el dictador.
La doctora Rhiannon McGlade és professora d’Estudis Hispànics a la Universitat de Strathclyde i editora general de la Revista d’Estudis Catalans. Abans, va ocupar diversos càrrecs a la Universitat de Cambridge i a la universitat Queen Mary London, com a professora i directora del Centre d’Estudis Catalans. Del 21 al 27 de gener és a Faberllull Olot per redactar la monografia In Visible Ink, sobre els temes dels mitjans visuals impresos, el feminisme i la política de la identitat sexual a l’Espanya del segle XX. En concret, prepararà un capítol centrat en Catalunya i les seves escenes underground, mirant més enllà de Barcelona
Organitza: Faberllull Olot i Llibreria Isop.
Horari
Llloc
Preu