L’Ajuntament d’Olot i DinàmiG impulsen una campanya d’assessorament en matèria de sostenibilitat i foment del consum responsable al comerç d’Olot. Es tracta d’un projecte que vol aconseguir que el sector implementi mesures de reutilització d’envasos i bosses, i establir bones pràctiques amb la creació d’una Guia de Sostenibilitat, Economia Circular i Consum Responsable d’Olot.
4 d'octubre de 2024
Des del passat 17 de setembre de 2024 ha arrencat la primera fase d'aquest projecte que permet detectar la situació actual dels comerços pel que fa a sostenibilitat i bones pràctiques en consum responsable. A través d'un conjunt de visites i enquestes, es portarà a terme un informe personalitzat de cada comerç que analitzarà en profunditat les seves necessitats i oportunitats de millora. Fins avui dia, un centenar de comerços ja han rebut aquestes visites que han permès avançar en aquest programa, que busca fomentar hàbits sostenibles dins del sector comercial i, alhora, entre la ciutadania.
Un cop finalitzada aquesta primera fase es portarà a terme la segona etapa d'aquest programa que permetrà lliurar un seguit de propostes de millora als establiments que hi hagin participat. Es tractarà d'un document gratuït que comptarà amb un resum de l'estudi realitzat i tindrà per objectiu poder aportar solucions pràctiques i de fàcil aplicació que permetin impulsar i garantir la sostenibilitat, l'economia circular i el consum responsable. Paral·lelament, també es portarà a terme un seguiment dels comerços per analitzar la implementació d'aquestes propostes.
El projecte també inclou la creació d'una Guia de Sostenibilitat, Economia Circular i Consum Responsable que inclou un recopilatori de bones pràctiques que es compartirà amb tots els establiments i es posarà a disposició de tota la ciutadania a través de diferents canals de comunicació. Amb la voluntat de fer-ho al màxim d'extensiu, s’organitzarà una jornada informativa per donar a conèixer la guia que anirà acompanyada d’una campanya enfocada per promoure les bones pràctiques dels establiments, entre la ciutadania.
Olot amb el foment d'hàbits sostenibles
Aquesta campanya respon a la línia engegada des de l'Ajuntament d'Olot per fomentar hàbits sostenibles entre la ciutadania així com en el sector comercial i promocional seguint els Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS). Es tracta d'un treball que es porta a terme des de diversos àmbits, àrees i projectes.
Exemple d'aquesta línia de treball són les campanyes que s'impulsen des de l'app Garrotxa Approp tals com 'El Propper més sostenible' que va entregar premis als ciutadans i ciutadanes que feien un consum més sostenible desplaçant-se en bicicleta, en transport públic o a peu i portant els seus envasos o l'oferta de producció i alimentació ecològica a la Fira de Sant Lluc.
105 auditories energètiques gratuïtes fetes als comerços d'Olot
Un altre dels projectes que s'ha impulsat darrerament seguint aquesta mateixa línia de treball és el programa d'assessoraments energètics a comerços d'Olot que ha permès oferir un assessorament gratuït a més de 100 establiments comercials d'alimentació, equipament de la llar, cultura, artesania o moda, entre altres. D'aquesta manera, un cop fets els estudis, s'ha pogut entregar una auditoria energètica gratuïta a aquests comerços així com un conjunt de documentació amb les mesures d'eficiència energètica que podien implementar, l'anàlisi dels costos i consells per disminuir les seves factures energètiques i millorar la seva eficiència energètica.
Alhora, aquest conjunt d'informació també incloïa suport en tràmits, recerca de finançament i consells pràctics per a reduir el consum energètic.
Impulsat amb el suport de la Fundació Europace, la iniciativa està inclosa en les actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resilència (PRTR) finançat per la Unió Europea – Next Generation i també forma part del projecte de Dinamització Comercial, Turística i Urbana d'Olot, des del centre històric, en el marc del programa d'ajudes per a l'enfortiment de l'activitat comercial en zones turístiques que ofereix el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
| En cas d’estar interessat o interessada a participar en algun dels projectes descrits només cal trucar a DinàmiG al telèfon 972 26 01 52 o enviar un correu electrònic a comerc@dinamig.cat.