PROCESSOS PARTICIPATIUS
______
Els processos participatius fan referència a aquell conjunt de trobades en un temps concret que tenen per objectiu debatre i contrastar opinions entre la ciutadania, equips tècnics municipals i responsables polítics sobre temàtiques o conceptes concrets.
Són processos pensats i dirigits en els quals hi ha diferents activitats que es van enllaçant tals com trobades presencials, enquestes virtuals, mapatges o caminades per a arribar a un consens i proposta conjunta entre totes les parts, agents i persones implicades.
En aquest sentit, des de l'Ajuntament d'Olot s'expliquen els processos que s'han dut a terme fins a l'actualitat:
Un procés que es va realitzar el 2016 per determinar les característiques principals que calia incorporar en la transformació del Passeig d'en Blay.
| PLANS INTEGRALS D'ACCIÓ DE MILLORA
Altrament coneguts com a PIAM, es tracten d'una estratègia de transformació urbana integral i participativa en un barri concret. Els seus principals objectius són l'elaboració d'una diagnosi que permeti establir els principals reptes d'aquesta àrea, dissenyar un conjunt d'actuacions encaminades a la regeneració urbana, la posada en marxa de les accions i la generació dels mecanismes de seguiment necessaris per a la seva execució i viabilitat. En aquests moments hi ha dos PIAM actius a la ciutat:
Els pressupostos participatius encaminen cap a una nova cultura democràtica on tots els veïns i veïnes poden i podran decidir de forma corresponsable sobre les polítiques principals que afecten la ciutat. Alhora, suposen i proposen noves maneres d'interactuar amb l'Ajuntament d'Olot contribuint a una democràcia més ciutadana i transparent.
Actualment té lloc la 3a edició dels pressupostos participatius d'Olot, una oportunitat perquè les veïnes i els veïns dels barris decideixin a què volen dedicar part del pressupost municipal (100.000 € cada any).
En aquesta 3a edició, s'han focalitzat a la zona nord d'Olot que inclou els barris d'El Morrot, Benavent, Sant Cristòfol – Mas Bernat, Hostal del Sol, Sant Francesc, Eixample Popular, Sant Ferriol, El Firal i Pla de Baix.
Olot pedala és un procés participatiu per redactar el Pla de foment de la bicicleta i els vehicles de mobilitat personal (VMP) a Olot, una estratègia per potenciar la mobilitat sostenible i l’ús de la bicicleta i d’altres vehicles de mobilitat personal en els nostres desplaçaments quotidians.
Amb aquest procés s'ha volgut repensar conjuntament amb les veïnes i veïns la manera com ens movem en el nostre dia a dia: com anem fins a la feina, a l’escola o a comprar.
L’objectiu del procés Olot Pedala era la creació d'un Pla conjunt, el Pla de Foment de la Mobilitat amb Bicicleta i Vehicles de Mobilitat Personal d'Olot, que inclou les actuacions que s’han de fer per fomentar l’ús d’aquests vehicles entre la ciutadania; la millora i ampliació de les infraestructures, actuacions de pedagogia i campanyes de conscienciació, revisió i actualització del marc normatiu.