FESTES I FARÀNDULA
El centre de la ciutat s’engalana, es transforma de colors per donar rebuda a diversos dies de festa on tot Olot es converteix en el millor envelat de festa major.
Història de les festes
______
Les primeres notícies fidedignes sobre els actes populars de la festa daten de l’any 1636, on s’esmenta el cant de “seguidilles” i el ball de plaça.
Actualment, les Festes de la Mare de Déu del Tura, seguint el model vigent des de mitjans de segle XIX, se celebren al voltant dels dies 7 i 8 de setembre.
Actes i activitats històriques d’aquestes festes són l’ofrena floral a la Mare de Déu del Tura, la Missa Solemne i la Processó, que es realitzen el dia 8 de setembre al matí. També es fan revetlles, el concurs de carrosses o “Cos Iris”, focs d’artifici, la sortida de la faràndula olotina, ball de sardanes al Firal, els balls de festa, la “Tornaboda” i correfoc.
La faràndula olotina
______
No obstant això, un dels actes més característic i esperats són les cercaviles i el Ball dels Gegants, Nans i Cavallets. Els Gegants són, sens dubte, les figures més emblemàtiques d’aquestes celebracions tan estimades.
Van precedits per un Nan anomenat el Cap de lligamosques, figura encarregada d’obrir pas a la comparsa folklòrica, i també van acompanyats pels Cabeçuts i els Cavallets.
Amb la plaça Major plena a vessar, s’hi executa un ritual esperat, mesurat, preparat fins al darrer detall i no per això menys revestit de gran solemnitat. Els Nans són els primers de ballar i, seguidament, és el torn dels Gegants. Tothom coneix la música que interpreta la cobla. La plaça segueix els moviments d’un ball seriós, majestuós, impressionant, que sembla donar vida a aquestes figures, un dels símbols col·lectius dels olotins i olotines. Finalment, un cop el gegant i la gegantessa se saluden per darrer cop, entren en joc els Cavallets.